Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου

Ζήσης Ψάλλας

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας μελέτης.

Έχει αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι λόγοι για τους οποίους είναι ασαφείς και οι μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο μιας χορτοφαγικής διατροφής στους άνδρες ήταν μικρής κλίμακας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς ανέλυσαν δεδομένα για 413.914 άτομα -τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες- και δίνουν την πρώτη ένδειξη ότι οι χορτοφάγοι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους άνδρες που τρώνε κρέας. Προσδιορίζουν επίσης ορισμένους από τους παράγοντες που μπορεί να θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους χορτοφάγους -τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Μεταξύ 2006 και 2010, τα άτομα της μελέτης -όλα μέρος του έργου UK Biobank- παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους και ταξινομήθηκαν είτε ως τακτικοί κρεατοφάγοι που έτρωγαν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είτε ως περιστασιακοί κρεατοφάγοι που καταναλώνουν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα, είτε ως ιχθυοχορτοφάγοι που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας είτε ως χορτοφάγοι που μπορούσαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά όχι ψάρια ή κρέας.

Τα δεδομένα για τα άτομα συνδέθηκαν με νοσοκομειακά τους αρχεία και καταγράφηκαν περιπτώσεις κατάγματος ισχίου κατά την περίοδο παρακολούθησης έως το 2021. Μεταξύ των 413.914 συμμετεχόντων, υπήρχαν 3.503 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου, ένα συνολικό ποσοστό επίπτωσης περίπου 0,8%. Αν και ο συνολικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ των χορτοφάγων και των τακτικών κρεατοφάγων ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τακτικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων.
  • Οι ιχθυοχορτοφάγοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους τακτικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτή ήταν μια μη σημαντική διαφορά από στατιστικής πλευράς.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πώς αυτές οι σχετικές διαφορές μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματικές περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα για μια περίοδο 10 ετών. Προέβλεψαν κατά μέσο όρο 6,5 περιστατικά στους τακτικούς κρεατοφάγους και 6,5 στους περιστασιακούς κρεατοφάγους, ενώ θα υπήρχαν 7 περιπτώσεις μεταξύ των ιχθυοχορτοφάγων και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων.

Διαβάστε ακόμη...