Τονώνουν τον οργανισμό και του χαρίζουν ευεξία

Στρες, ψυχική πίεση, ανασφάλεια και προβληματισμοί. Η σύγχρονη ζωή επιφυλάσσει μεγάλη ένταση για τον άνθρωπο.

Στρες, ψυχική πίεση, ανασφάλεια και προβληματισμοί. Η σύγχρονη ζωή επιφυλάσσει μεγάλη ένταση για τον άνθρωπο. Οι καθημερινές ανάγκες είναι αυξημένες και ο δρόμος για την ικανοποίησή τους δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Σε συνθήκες όπως αυτές των τελευταίων ετών, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους Ελληνες, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν συνεπάγονται αυτομάτως ξεκούραση και ενίοτε δεν αρκούν για να μας αποφορτίσουν.


Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο σωστός ύπνος, η καλή επικοινωνία με τον περίγυρό μας και οι κοινωνικές σχέσεις συνιστούν σημαντικά όπλα στην καταπολέμηση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής κούρασης.

Το φθινόπωρο βρίσκει αρκετούς με σημάδια κόπωσης και για όσους δεν κατόρθωσαν να αποδράσουν έστω και για λίγο από την πόλη, η εξάντληση εν όψει ενός κουραστικού χειμώνα καραδοκεί.

Η προσεγμένη διατροφή, η άσκηση, ο σωστός ύπνος, η καλή επικοινωνία με τον περίγυρό μας και οι κοινωνικές σχέσεις συνιστούν σημαντικά όπλα στην καταπολέμηση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής κούρασης. Στον τομέα αυτό μπορεί να συμβάλει και η φύση, αφού μια σειρά βοτάνων έχουν τονωτικές ιδιότητες και απαλλάσσουν τον οργανισμό από την αδυναμία και την ψυχική ατονία.

Τo «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζει τα σημαντικότερα εξ αυτών.

Τζίνσενγκ
Ενα εναλλακτικό ίαμα με μακρόχρονη ιστορία -μεγαλύτερη των 5.000 ετών- που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την πρακτική ιατρική των λαών της Αμερικής. Εχει μεταξύ άλλων τονωτικές ιδιότητες ενώ για περισσότερα από 30 χρόνια επιστήμονες από όλο τον κόσμο μελέτησαν επισταμένα την εντυπωσιακή ικανότητά του να βοηθά το σώμα να αντιμετωπίζει το σωματικό και νοητικό στρες και την κούραση. Ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει την ενδοκρινική δραστηριότητα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διεγείρει τα κέντρα του μυελού των οστών. Το τζίνσενγκ, γνωστό για την ευεξία που παρέχει σε όσους το καταναλώνουν, χορηγείται σε περιστατικά αδυναμίας και γενικής εξασθένησης του οργανισμού. Η χρήση του γίνεται συχνά με τη μάσηση της ρίζας, ενώ κυκλοφορεί και σε παρασκευάσματα του εμπορίου.

Κετραρία
Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους χωρικούς σε περιπτώσεις εξάντλησης. Καθόλου τυχαία, αφού σύμφωνα με τους βοτανολόγους συγκαταλέγεται στα φυτά που μπορούν να ξεκουράσουν τον οργανισμό. Πρόκειται για μια λειχήνα (λειχήνα της Ισλανδίας) η οποία συναντάται σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τις αρκτικές περιοχές. Συνήθως καταναλώνεται το έγχυμα της κετραρίας, το οποίο παρασκευάζεται από μία κουταλιά φυτό σε ένα κιλό νερό.

Λάχανο
Ωμό ή βραστό το λάχανο είναι ένα από τα βότανα που συστήνονται κατά της χρόνιας κόπωσης. Οι ιδιότητές του αυτές περιέχονται και στον ζωμό που προκύπτει όταν βράσουμε το φυτό. Παρότι πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα λαχανικά που χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα, λίγοι γνωρίζουν τις πλούσιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Φάρμακο για τον βήχα, το έλκος στομάχου, τη μέθη, τη δυσκοιλιότητα, το άγχος, την κατάθλιψη και τις νευρικές διαταραχές, το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C.

Πικραλίδα
Τονωτικό φυτό, το οποίο εκτός άλλων, θεωρείται ευεργετικό για τη διανοητική ανάπτυξη του ατόμου. Οι βοτανολόγοι προτείνουν την κατανάλωση της τονωτικής σαλάτας που φτιάχνεται από τα φρέσκα φύλλα της πικραλίδας και υποστηρίζουν ότι ένα πολύ αποτελεσματικό παρασκεύασμα κατά της κόπωσης, που είναι ταυτόχρονα ανανεωτικό και καθαριστικό, προκύπτει από μείγμα πικραλίδας, τσουκνίδας και αχιλλαίας. Ονομάζεται και ταραξάκο και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Δενδρολίβανο
Θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τους νευρικούς πονοκεφάλους. Παρ’ όλα αυτά, συστήνεται η χρήση του με προσοχή καθώς σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες έχει προκαλέσει δηλητηριάσεις, ακόμη και θανατηφόρες. Υπάρχει η άποψη ότι η τοποθέτηση δενδρολίβανου στο κεφάλι ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους και τονώνει τη μνήμη και ότι φύλλα δενδρολίβανου στο κρασί ενισχύουν την καρδιά. Το μπάνιο σε νερό στο οποίο έχει προστεθεί αφέψημα δενδρολίβανου τονώνει τα αδύναμα παιδιά.

Φλαμουριά
Ενα φυτό που ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και χρησιμοποιείται κυρίως κατά της πνευματικής κόπωσης είναι η φλαμουριά. Φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη, οι καρποί και η φλούδα της, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό. Τονωτικό θεωρείται το αφέψημα της φλούδας της φλαμουριάς, το οποίο παρασκευάζεται με ένα κουταλάκι φλούδα σε 1 φλιτζάνι νερό. Μπάνιο με αφέψημα ανθέων βοηθά τη νευρική κόπωση, ενώ για νευρικής φύσεως παθήσεις κρίνεται αποτελεσματικό και το αφέψημα φύλλων φλαμουριάς και πορτοκαλιάς σε ίσες αναλογίες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *