Το βραδινό γεύμα και πότε μπορεί να μας παχαίνει

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφοροι ισχυρισμοί αναφορικά με την επίδραση της κατανάλωσης βραδινού γεύματος στο βάρος, ενώ οι απόψεις για το μέχρι ποια ώρα μπορούμε να τρώμε το βράδυ, διίστανται.

Στην πραγματικότητα, όμως, ούτε το δείπνο ούτε η ώρα κατανάλωσής του καθορίζουν εάν κανείς θα χάσει ή θα πάρει βάρος. Γι’ αυτό, ευθύνεται το ισοζύγιο ενέργειας, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα κι εκείνων που δαπανάμε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και την άσκηση.

Γενικά, θα λέγαμε πως είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το μεγαλύτερο γεύμα της μέρας το μεσημέρι. Ωστόσο, όταν οι υποχρεώσεις δεν το επιτρέπουν, δε συνεπάγεται πως θα πρέπει κανείς να παραλείψει το βραδινό. Αντίθετα μάλιστα, η παρατεταμένη νηστεία, αφενός δε βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και αφετέρου, μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερο αίσθημα πείνας την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής και θερμίδων.

Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο μετά από το οποίο «απαγορεύεται» η κατανάλωση τροφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό το βραδινό να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την πέψη.

Πηγή

Διαβάστε ακόμη...