Το Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Σορβόννης Γαλλίας εξαγγέλλουν και οργανώνουν σειρά μετεκπαιδευτικών συνεδριών και μαθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του Καρδιομεταβολικού Σχολείου για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο (ΚΜΣ) πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική, τον πλέον προβεβλημένο και σύγχρονο τομέα της ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά.
Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.
Στην εναρκτήρια συνεδρία του Καρδιομεταβολικού Σχολείου παρουσιάσθηκαν τα νέα δεδομένα στις καρδιομεταβολικές παθήσεις. Έτσι ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, παρουσίασε τις νέες εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
- Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία. Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της Διαβητολογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4.398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό ΣΔ 12%. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν τη νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ πλησιάζει το 15% του πληθυσμού. Έναντι του 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του ’80.
- Οι εβδομαδιαίες ενέσιμες αγωγές και οι αναστολείς SGLT-2 στην αντιμετώπιση του ΣΔ2 και των επιπλοκών του.
Οι εβδομαδιαίοι αγωνιστές GLP-1 είναι οι νέες αγωγές με την εντυπωσιακή αντιυπεργλυκαιμική δράση και την τεκμηριωμένη καρδιο-νεφρο-προστατευτική επίδραση. Μετά την γνωστή ντουλαγλουτίδη, το 2022 κυκλοφόρησε και η σεμαγλουτίδη Η σεμαγλουτίδη προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στην δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους. Επίσης η αγωγή αυτή παρουσιάζει ευνοϊκή καρδιαγγειακή δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Παρόμοια καρδιο-νεφρο-προστατευτική δράση προσφέρουν οι αναστολείς SGLT-2 που φαίνεται πλέον ότι είναι η ενδεδειγμένη αγωγή για κάθε είδος καρδιακής ανεπάρκειας, όπως επίσης και η πρώτη επιλογή επί χρόνιας νεφρικής νόσου.
- Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 και GIP (Οι λεγόμενοι διπλοί αγωνιστές) είναι η νέα εντυπωσιακή ενέσιμη εβδομαδιαία αγωγή του μέλλοντος στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη (ο διπλός αγωνιστής) σε παρακολούθηση 40 εβδομάδων μείωσε την γλυκοζυλιωμένη Hb 2,46% και το σωματικό βάρος κατά 11,4 kg στους παχύσαρκους ασθενείς με ΣΔ που έλαβαν την αγωγή.
- Εντυπωσιακές επίσης οι εξελίξεις στην θεραπεία του ΣΔ1 με νέες εξελιγμένες συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (αισθητήρες) και νέες προηγμένες αντλίες χορήγησης ινσουλίνης (780G) που μπορούν να χορηγούν την ινσουλίνη παίρνοντας το σήμα από τους αισθητήρες υπό προϋποθέσεις καθ’ όλο το 24ωρο.
H κ. Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, αναφέρθηκε στα παρακάτω:
Καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι
δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/και υπερτριγλυκεριδαιμία), ενώ συχνά είναι ασυμπτωματικά, η εξέλιξή τους είναι θορυβώδης και οδηγούν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε πρώιμο θάνατο.
Για το λόγο αυτό συνεχίζεται για τρίτη σχολική χρονιά το ετήσιο Καρδιομεταβολικό Σχολείο του Ομίλου HHG, με σκοπό την ενημέρωση των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα νοσήματα.
Σχετικά με τα λιπίδια, έγινε αναφορά στο μεταβολισμό τους στις πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες, στους νεότερους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η λιποπρωτεΐνη (α), στην παθοφυσιολογία της μεταγευματικής λιπαιμίας. Επίσης, αναλύθηκαν τα νεότερα φάρμακα όπως είναι το μπεμπεδοϊκό οξύ και οι παρεμβάσεις με μονοκλωνικά αντισώματα και με συμπληρωματικά ολιγονουκλεοτίδια.
Ο κ. Στέφανος Φούσας, Καρδιολόγος, παρουσίασε τις εξελίξεις στην καρδιολογία, τονίζοντας ότι η ιατρική είναι ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη και η παρακολούθηση γίνεται δια μέσου των ιατρικών συγγραμμάτων και των ιατρικών συνεδρίων.
Περιληπτική παρουσίαση των νεότερων δεδομένων στην Καρδιολογία βάσει του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου 2022:
- Δεν απαιτείται χορήγηση ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη.
- Μειώνεται σημαντικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος με τη χορήγηση φλοζινών των νεότερων αντιδιαβητικών δισκίων.
- Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ταξινομούνται σε πολύ υψηλού κινδύνου, σε υψηλού και σε μετρίου κινδύνου ανάλογα με την ύπαρξη βλάβης στα όργανα στόχους.
- Στη σταθερή στεφανιαία νόσο η χορήγηση ριβαροξαμπάνης και ασπιρίνης μειώνει την ολική θνητότητα σε 3 έτη.
- Η σημαντική μείωση της HDL μειώνει ελάχιστα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
- Εκτιμάται ότι Α-λιποπρωτεϊνη πάνω από 180mg/dl παίζει σημαντικό ρόλο.
- Οι ενδείξεις των αναστολέων PCSK9 αφορά ασθενείς, που δεν ανταποκρίνονται στις στατίνες και σε ασθενείς με συγγενή υπερχοληστεριναιμία.
- Η σημαντική μείωση της LDL δεν προκαλεί παρενέργειες.
- Στόχος της αρτηριακής πίεσης είναι 130/80mmHg.
- Η αξονική στεφανιογραφία κερδίζει καθημερινά έδαφος.
- Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή ρυθμίζεται από το θρομβωτικό και αιμορραγικό κίνδυνο με DAPT score ή PRESTIGE DAPT score.
- Η τριπλή αγωγή στα οξέα στεφανιαία με κολπική μαρμαρυγή περιορίζεται στη νοσοκομειακή κάλυψη.
- Χορήγηση LMWH μόνο στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, που πρόκειται να χειρουργηθούν.
- Επιτυγχάνεται αύξηση της επιβίωσης στην καρδιακή ανεπάρκεια με τη βέλτιστη φαρμακευτική θεραπεία (Sacubitril – Valsartan).
- Απαιτείται γρήγορη χορήγηση (εντός 60 λεπτών) διουρητικών στο οξύ πνευμονικό οίδημα για να μειωθεί η ενδονοσοκομειακή θνητότητα
- Η κατάλυση στην κολπική μαρμαρυγή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μειώνει τη θνητότητα.
- Υπάρχουν βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια.
- Η κερκιδική προσπέλαση είναι πρώτη πλέον επιλογή για τη διενέργεια στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής.
- Κερδίζει έδαφος η αγγειοπλαστική στο στέλεχος σε χαμηλό SYNTAX score.
- Προτιμούνται μόνο τα επικαλυμμένα STENTS 3ης γενιάς.
- Στην πνευμονική εμβολή το d dimer για ασθενείς άνω των 50 ετών, υπολογίζεται από τον τύπο 10 x age mg/L.
- Τα NOACS χορηγούνται στη χρόνια στεφανιαία νόσο και κολπική μαρμαρυγή (Pradaxa, Xarelto, Eliquis), ενώ το Sintrom παραμένει στις βαλβιδοπάθειες.
- Η TAVI κερδίζει έδαφος στη στένωση αορτής και σε μετρίου κινδύνου ασθενείς.
- Για τη σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα.
- Μεταμοσχεύσεις καρδιάς απαιτούνται περίπου 5.000 μικρότεροι των 75 ετών.
- Το μέλλον της Καρδιολογίας: Παρακολούθηση καρδιοπαθών εκ του μακρόθεν διαδικτυακά (telemedicine).