Το τρόφιμο – έκπληξη που μειώνει κατά 40% το λίπος στο ήπαρ

Μία δίαιτα υψηλής, και όχι χαμηλής, περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και μειωμένη σε θερμίδες οδήγησε σε μείωση του συσσωρευμένου λίπους στο ήπαρ κατά 40%, βάσει των ευρημάτων γερμανικής μελέτης που εξέτασε την επίδραση του διατροφικού σχήματος στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, την πιο συχνή αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως.

Ερευνητική ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DifE), υπό την Δρ. Olga Ramich και τον καθηγητή Andreas Pfeiffer, είχε εντοπίσει ήδη σε προγενέστερες μελέτες πως μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματική έναντι της χαμηλής σε πρωτεΐνες, και σε νέα μελέτη -που δημοσιεύεται στο Liver– ρίχνει τώρα φως στο μηχανισμό λειτουργίας της συγκεκριμένης διατροφής.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συχνά σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές των λιπιδίων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντος.

Τα αίτια της νόσου κυμαίνονται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής -κατανάλωση πολλών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, καθώς και έλλειψη σωματικής άσκησης- έως γενετικούς παράγοντες.

Διαβάστε ακόμη...