Το τιμόνι θέλει καθαρό μυαλό

 
Φροντίστε την ώρα που οδηγείτε το μυαλό σας να μην «περιπλανιέται» σε διάφορα προβλήματα που σας απασχολούν. Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές το 13% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανησυχίες και «ενοχλητικές» σκέψεις.


Μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η χρήση κινητών τηλεφώνων, αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών και αποτελούσαν αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων. Αυτό, όμως, που δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ήταν το αν και κατά πόσο οι ενοχλητικές σκέψεις επηρέαζαν την οδήγηση.

Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ποιος είναι ο ρόλος των ενοχλητικών σκέψεων στην οδική συμπεριφορά μια ομάδα γάλλων ερευνητών πήρε συνεντεύξεις από 955 οδηγούς άνω των 18 ετών, που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων και είχαν νοσηλευτεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Μπορντό μεταξύ Απριλίου 2010 και Αυγούστου 2011.

Οι ερευνητές ενημερώθηκαν για τα επίπεδα αλκοόλ που βρέθηκαν στο αίμα τους, για το περιεχόμενο της σκέψης τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση πριν το ατύχημα.

Οι περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς (52%) ανέφεραν ότι λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση το μυαλό τους ταξίδευε σε διάφορες σκέψεις, το περιεχόμενο των οποίων σε ποσοστό 13% (αναλογεί σε 121 οδηγούς) ήταν έντονο και ενοχλητικό.

Οι ερευνητές, που έλαβαν υπόψη τους όλους εκείνους τους παράγοντες (π.χ. κυκλοφοριακές και καιρικές συνθήκες), που θα μπορούσαν να μειώσουν την ευθύνη των οδηγών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα 453 περιστατικά (47%), στα οποία οι οδηγοί κρίθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σύγκρουση, οι ενοχλητικές σκέψεις αποδείχθηκαν η κύρια αιτία των ατυχημάτων σε 78 περιπτώσεις (17%).

Αντίθετα, στα υπόλοιπα 502 ατυχήματα (53%), στα οποία οι οδηγοί δεν έφεραν ευθύνη για τη σύγκρουση, η περιπλάνηση του μυαλού αποδείχθηκε ένοχη για τα 43 περιστατικά (9%).

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *