Το συστατικό που προστατεύει την καρδιά και τα νεφρά μας

diavitis-735x459.jpg

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιά και των νεφρών, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από την Ιαπωνία θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο η υψηλή διαιτητική πρόσληψη καλίου και νατρίου συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε συνολικά 623 διαβητικούς ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 10 έως και 17 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η αυξημένη απέκκριση καλίου στα ούρα, που συνδέεται στενά με τα επίπεδα πρόσληψης, φάνηκε να σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών. Από την άλλη, δε βρέθηκε συσχέτιση των επιπέδων νατρίου με την καρδιακή και νεφρική υγεία.

Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης τονίζουν της σημασία της κατανάλωσης δίαιτας πλούσιας σε κάλιο, στην προσπάθεια διαχείρισης της νόσου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *