Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο στρεσαρισμένα και αγχωμένα από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος.
Σύμφωνα με μια έρευνα, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, στα παιδιά με παραπανίσια κιλά ήταν περίπου 50% πιο ανεβασμένα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην αγωνία των παιδιών ότι θα δεχτούν σχόλια για το βάρος τους.
Το γεγονός αυτό όμως ίσως ευθύνεται και για το γεγονός ότι δεν μπορούν να χάσουν εύκολα βάρος.
Οι Δανοί ερευνητές μελέτησαν να επίπεδα της κορτιζόλης από δείγματα μαλλιών που πήραν από 20 παχύσαρκα παιδιά και άλλα τόσα με φυσιολογικό βάρος, γράφει η Daily Mail.
Η συσσώρευση κορτιζόλης στα μαλλιά θεωρείται δείγμα μακροχρόνιου στρες και τα επίπεδά της ήταν σαφώς πιο υψηλά στα παχύσαρκα παιδιά.
«Μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι εντοπίσαμε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ακόμη και σε παιδιά ηλικίας μόλις 8 ετών» ανέφερε η ερευνήτρια Erica van den Akker.
«Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι η κορτιζόλη που εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης ψυχολογικού στρες. Για παράδειγμα, έχει εντοπιστεί τους πρώτους μήνες σε παιδιά ηλικίας 4 ετών, που ξεκινούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα παχύσαρκα παιδιά πέφτουν θύματα bullying, κάτι που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή τους» πρόσθεσε η ίδια.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ορισμένα παιδιά παράγουν φυσιολογικά μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό τα κάνει να βάζουν κιλά.
Αν συμβαίνει αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα, η χρήση φαρμάκων για τη ρύθμιση της κορτιζόλης ίσως είναι καταλληλότερη θεραπεία για την παχυσαρκία, αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.