Το στρες και οι επιπτώσεις του στην υγεία

stress.medium.jpg

Φταίει το στρες… Αυτή είναι η μόνιμη επωδός κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα ψυχοσωματικό πρόβλημα. Πόσο αλήθεια είναι όμως; Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όταν το στρες υπερβαίνει κάποια όρια, είναι σε θέση να πυροδοτήσει μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς συμβαίνει αυτό

Το Stress είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε διαταραχές όπως ζέστη/κρύο, περιβαλλοντικές τοξίνες/δηλητήρια, έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις κλπ. Εκφράζεται μέσω της λειτουργίας του υποθάλαμου, της υπόφυσης και των ορμονών των επινεφριδίων.

Ο Αυστρο-Ούγγρος ενδοκρινολόγος Hans Selye, έκανε πρωτοποριακή έρευνα στο πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ανέπτυξε μια θεωρία για την αντίδραση στο στρες που ονομάζεται Γενικό Σύνδρομο Προσαρμογής (GAS). Αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια: την αντίδραση συναγερμού (φυγή ή ανταπόκριση φυγής), το επίπεδο αντίστασης /ανάκτησης, και το στάδιο εξάντλησης που συμβαίνει όταν το δεύτερο βήμα είναι ανεπιτυχές και καταρρέει.

Η αρχική αντίδραση συναγερμού περιλαμβάνει αυξημένο καρδιακό ρυθμό/αρτηριακή πίεση και απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα. Η αντίσταση/ανάκτηση εμπλέκει: έκκριση ορμονών -όπως η κορτιζόλη κι η αδρεναλίνη – που μειώνουν τη φλεγμονή, αυξημένη γλυκόζη, λιπαρά οξέα και αμινοξέα που διατίθενται για «επισκευή» και ενέργεια. Το στάδιο της εξάντλησης εμφανίζεται όταν το σώμα εξαντληθεί από την αντιμετώπιση του στρες και δεν μπορεί να διατηρήσει τη φάση αντίστασης/ανάκτησης. Το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σχέση ευεξίας/παθογένειας γιατί εξαντλεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το χρόνιο στρες και τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων του πεπτικού, του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Μπορεί να διεγείρει το νευρικό σύστημα, να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια οστικής πυκνότητας, να συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου και να μειώσει δραματικά τα επίπεδα ενέργειας.

Γαστρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ημικρανίες, φοβίες και κατάθλιψη είναι μερικές μόνον από τις καταστάσεις που επηρεάζονται από το Stress.

Το στρες είναι μια κατάσταση που αφήνει ισχυρό «αποτύπωμα» στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και το αποδιοργανώνει.

Ανακουφιστείτε από το στρες με το 4-Stress

stress.jpg

Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που προκαλεί το άγχος, όταν αυτό μας υπερβαίνει: Το 4-Stress της Flora περιέχει 4 προσαρμογόνα βότανα που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους μ’ έναν υγιή τρόπο: Ginseng, Rhodiola, Ashwagandha και Schisandra.

Τα Προσαρμογόνα (Adaptogens) βότανα βοηθούν τον οργανισμό να “προσαρμοστεί” και να μειώσει ταυτόχρονα το φυσικό και πνευματικό στρες. Έχουν “ομαλοποιητική” δράση στο σοκ που δέχεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης και συμβάλλουν στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να αντιστέκεται σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Τα βότανα αυτά έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί στην Ασία για χιλιετίες κι ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης έρευνας για τα προσαρμογόνα προέρχεται από την Ασία και τη Ρωσία (σε αθλητές και αστροναύτες μεταξύ άλλων).

Το 4-Stress: Βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του stress, όπως πνευματική κόπωση, νευρικότητα και αίσθημα αδυναμίας Υποστηρίζει την πνευματική συγκέντρωση και τη λειτουργική μνήμη Διατηρεί υγιή επίπεδα γλυκόζης Συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος Διευκολύνει την πέψη σε καταστάσεις άγχους Κατάλληλο για χορτοφάγους, χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά.

Ποιοι ωφελούνται από το 4-Stress: όλοι όσοι βιώνουν άγχος, σπουδαστές, εργαζόμενοι σε πνευματική, νυχτερινή ή επικίνδυνη εργασία, οδηγοί μεγάλων αποστάσεων, αθλητές, ασθενείς σε ανάρρωση ή με αδυναμία και κόπωση από χρόνιο στρες, ηλικιωμένοι.

Παρασκευάζεται στον Καναδά από τη Flora. Διανέμεται από τη MedMelon, τηλ. 2310449441, www.medmelon.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *