Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών που εμφάνισαν ψυχοκοινωνική δυσφορία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και να πεθάνουν.
Η ερευνήτρια, Dr. Susan Everson-Rose, του University of Minnesota, στη Μινεάπολη, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα συχνά αυξάνουν με την ηλικία. Τα μέλη μιας οικογένειας και οι φροντιστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα συγκεκριμένα συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία.
Η ψυχοκοινωνική δυσφορία είναι όρος- ομπρέλα που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το στρες, αρνητική θεώρηση της ζωής και γενική έλλειψη ικανοποίησης.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, παρακολούθησε 4.120 ανθρώπους ηλικίας 77 ετών για 10 χρόνια μέσω συνεντεύξεων και αρχείων νοσοκομείων, για να διαπιστώσει πώς η δυσφορία επηρέαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 452 εγκεφαλικά επεισόδια που οδήγησαν σε νοσηλεία και 151 θανάτους από αυτά.
Οι ερευνητές μέτρησαν το στρες, την έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, το νευρωτισμό και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και αποφάνθηκαν ότι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους ανέφεραν τη λιγότερη δυσφορία.
Επίσης όσοι είχαν την περισσότερη δυσφορία είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για πρώτη φορά λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους εμφάνιζαν τη λιγότερη δυσφορία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η φυλή ή το φύλο δεν είχαν επίδραση στα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου.
Χωριστή ανάλυση ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ της ψυχοκοινωνικής δυσφορίας και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όχι για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Everson-Rose δήλωσε ότι ενδεχομένως υπάρχουν άλλες βιολογικές οδοί που εμπλέκονται στη σύνδεση της ψυχικής δυσφορίας με το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγή: iatronet.gr