Το στομάχι μπορεί να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη που συνέγραψε ένας ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που θα βοηθούσαν κάποια άτομα να επιτύχουν απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη gastrokine-1 (GKN1), μια πρωτεΐνη που παράγεται αποκλειστικά στο στομάχι σε σημαντικές ποσότητες -δεν πρόκειται για ορμόνη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η γαστροκίνη-1 είναι ανθεκτική στην πέψη, επιτρέποντάς της να περάσει στο έντερο και να αλληλεπιδράσει με μικρόβια του εντέρου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αναστολή της GKN1 προκάλεσε σημαντικές διαφορές στο βάρος και τα επίπεδα του σωματικού λίπους.

"Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι κρίσιμα για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ορισμένα άτομα αγωνίζονται με την απώλεια βάρους. Ακόμη και σε περιπτώσεις βαριατρικής χειρουργικής, η διατήρηση της απώλειας βάρους μπορεί να είναι μια πρόκληση", δήλωσε ο David Boone, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας. 

Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων, στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων έχουν αυξηθεί στο 42,4%. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, λιπαρού συκωτιού, ορισμένων καρκίνων και άλλων προβλημάτων υγείας, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και σοβαρής ασθένειας λόγω της νόσου COVID-19.

Ο Boone και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια μικροβιολογική ανάλυση μοντέλων ποντικού με και χωρίς την πρωτεΐνη GKN1. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη τροφής, το σάκχαρο στο αίμα, την ινσουλίνη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. 

Τα μοντέλα χωρίς GKN1 ζύγιζαν λιγότερο και είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικού σωματικού λίπους και υψηλότερα ποσοστά άπαχης μάζας, παρά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας τροφής. Όταν έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα τρωκτικά χωρίς GKN1 εμφάνισαν αντίσταση στην αύξηση βάρους, στο αυξημένο σωματικό λίπος και στην ηπατική φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για παρενέργειες όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, η απώλεια όρεξης, η δυσαπορρόφηση ή η φλεγμονή, και τα αποτελέσματα ήταν ίδια σε αρσενικά και θηλυκά. 

Διαβάστε ακόμη...