Το σπανάκι νικά την άνοια

 
Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ulm ανακάλυψαν ένα συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης C και της β- καροτίνης και της άνοιας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές ανάμεσα σε 74 ανθρώπους με Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής ηλικίας 65-90 ετών και 158 υγιείς ενήλικες.


Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροφυσιολογικές εξετάσεις, απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, έκαναν εξετάσεις αίματος και ελέγχθηκαν ως προς το βάρος τους. Οι ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο καθηγήτρια Gabriele Nagel και την νευρολόγο Christine von Arnim διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση στον ορό του αίματος των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και β καροτίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθενείς με άνοια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C η οποία περιέχεται στα εσπεριδοειδή, καθώς και σε β- καροτίνη, που περιέχεται στο σπανάκι τα καρότα και τα βερίκοκα θα μπορούσε να καταπολεμήσει την άνοια. Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα της έρευνάς τους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *