Το σεξ θεραπεύει τον πονοκέφαλο

 
Πολλές γυναίκες βρίσκουν σαν δικαιολογία για να αποφύγουν το σεξ τον πονοκέφαλο. Πλέον όμως δεν θα μπορούν να ισχυρίζονται κάτι ανάλογο, αφού σύμφωνα με γερμανούς επιστήμονες, το σεξ όχι μόνο δεν επιδεινώνει τον πονοκέφαλο αλλά τον θεραπεύει κιόλας και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα.


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία, οι οποίοι έκαναν σεξ στη διάρκεια μιας κρίσης, παρουσίαζαν βελτίωση του πόνου τους, με τον ένα στους πέντε να απομένουν δίχως ίχνος πονοκεφάλου.

Νευρολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μούνστερ συνέλεξαν στοιχεία από 400 άνδρες και γυναίκες με ημικρανία, τους οποίους παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια.

Το 33% των ασθενών είπαν ότι έκαναν σεξ όταν είχαν πονοκέφαλο. Οι άνδρες ήταν πιθανότερο να ωφεληθούν από αυτή την απρόσμενη «αγωγή», με το 36% να λένε ότι χρησιμοποιούν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως θεραπεία για τον πονοκέφαλό τους.

Από τους ασθενείς που έκαναν σεξ για να περάσει το κεφάλι τους, το 60% όσων είχαν ημικρανία και το 36% όσων είχαν αθροιστική κεφαλαλγία ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Για τους ασθενείς με ημικρανία, η βελτίωση του πόνου χάρη στο σεξ ήταν πλήρης για το 19%, μέτρια για το 51% και ήπια για το 29%.

Συνολικά, «το 42,7% των πασχόντων από ημικρανία βίωναν μείωση κατά τουλάχιστον 50% του πόνου με τη βοήθεια του σεξ – ένα όφελος εφάμιλλο με αυτό που παρέχει η οξεία φαρμακευτική αγωγή», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους. Εκτός από την διέγερση της παραγωγής ενδορφινών, ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το σεξ επιφέρει αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, οι οποίες αμβλύνουν τον πονοκέφαλο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *