Το σεξ λειτουργεί ως ασπίδα στην άνοια

weds-656x410.jpg

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να προστατευτούν από την άνοια, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Coventry University που διαπίστωσε πως οι άνω των 50 ετών που ήταν σεξουαλικά ενεργοί είχαν οξύτερη γνωστική λειτουργία.

Στις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες- απομνημόνευση λιστών και αναγνώριση μοτίβων- καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που εξακολουθούσαν να είναι δραστήριοι στην κρεβατοκάμαρά τους.

Περισσότεροι από 6800 άνθρωποι από τη Βρετανία, μεταξύ 50 και 89 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα και κλήθηκαν να περιγράψουν την ερωτική τους ζωή και στη συνέχεια να υποβληθούν σε τεστ μνήμης και επίλυσης προβλήματος.

Οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες είχαν 23% καλύτερη επίδοση στο τεστ με την απομνημόνευση λέξεων και 3% υψηλότερη στο τεστ επίλυσης προβλήματος. Στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 14% και 2%.

Η επίδοση ήταν αξιοσημείωτα καλύτερα αψηφώντας ακόμα και η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να προστατευτούν από την άνοια, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Coventry University που διαπίστωσε πως παράγοντες όπως η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα.

Η έρευνα συνδέει τα ευρήματα με την έκλυση ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, των λεγόμενων ορμονών του σεξ, που συνδέονται με τα συναισθήματα της ανταμοιβής και ενισχύουν τη βελτίωση της μνήμης και τη μάθηση.

«Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που κρατούν το μυαλό και το σώμα τους ενεργά έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας», σχολίασε η Δρ. Clare Walton, διευθύντρια ερευνών της Alzheimer’s Society.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *