Το σχέδιο του υπ. Υγείας για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες

BA625BCCAA642A1813C171942CEC3AB6.jpg

  Τους στόχους του σχεδίου για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες, παρουσίασε το υπουργείο Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός, Α. Ξάνθος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης στους πληθυσμούς των προσφύγων, την παραπομπή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ -αν αυτό κρίνεται αναγκαίο- και την προάσπιση της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Το σχέδιο που αφορά στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπόνησαν το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά την ανάγκη για άμεση αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Οι δράσεις αναλυτικά αφορούν τη δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) Αττικής. Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.

Επίσης, τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στο μηχανισμό υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών, όπως στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, τη δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Οι δράσεις αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής.

Το κόστος του έργου καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.