Το ροχαλητό και οι κίνδυνοι της υγείας

 
Αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε; Ξυπνήστε τον, γυρίστε τον μπρούμυτα ή βάλτε του ένα μανταλάκι στη μύτη (το τελευταίο ίσως θα ήταν καλύτερα να μείνει στη «σφαίρα» της φαντασίας για την αποφυγή τσακωμού).


Πέρα από αυτά όμως, οι δυσκολίες αναπνοής τη νύχτα και η κακή ποιότητα ύπνου που οφείλεται στο ροχαλητό έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και προβλήματα διάθεσης.

Οι άντρες ροχαλίζουν σε ποσοστό 40% περίπου. Διπλάσιο από αυτό των γυναικών. Το πρόβλημα εντείνεται αν πίνουν αλκοόλ, αν έχουν παραπανίσια κιλά ή άπνοια ύπνου (μια πάθηση όπου η αναπνοή σταματά ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας· το παθαίνει ένας στους δέκα άντρες).

«Αν ροχαλίζετε, πρέπει οπωσδήποτε να το κοιτάξετε επειδή δεν αναπνέετε σωστά και αυτό δεν είναι υγιεινό» λέει ο David Merrell, διευθυντής νοσοκομείων στον Καναδά. Όσοι ροχαλίζουν πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να αναλυθεί η αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ελεγχθεί η πιθανότητα άπνοιας ύπνου. Για το σταμάτημα του ροχαλητού οι γιατροί συνιστούν ύπνο στη μια πλευρά (ναι, να τον γυρίσετε μπρούμυτα είναι μια καλή ιδέα), τη χρήση ρινικών αυτοκόλλητων και την απώλεια κιλών (λιγότερο λίπος σημαίνει περισσότερος χώρος για τη ροή του αέρα). Για όλους όσοι ροχαλίζουν χρόνια ή υποφέρουν από άπνοια ύπνου, ίσως προταθεί η χρήση ειδικής μάσκας CPAP, η οποία σας διοχετεύει πεπιεσμένο αέρα καθώς κοιμάστε.

Προαναγγελία καρδιακών προβλημάτων

Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2008, έδειξε πως οι καρδιακοί παλμοί μιας ομάδας υπέρβαρων νέων αντρών που υπέφεραν από αποφρακτική άπνοια ύπνου έπεφταν δυσκολότερα σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά την άσκηση, σε σχέση με τους παλμούς άλλων αντρών ίδιας ηλικίας που δεν είχαν την πάθηση αυτή. Η έρευνα έδειξε πως ακόμα και 18χρονοι άντρες με άπνοια ύπνου ίσως εμφανίσουν προβλήματα στην καρδιά κάποια στιγμή.

Μια άλλη έρευνα μελέτησε την ερωτική ζωή 827 μεγαλύτερων αντρών που ροχάλιζαν. Ενώ οι ερωτώμενοι είχαν παραπλήσια αποτελέσματα στυτικής λειτουργίας και γενετήσιας ορμής, όσοι ροχάλιζαν βαρύτερα ανέφεραν πως είχαν τη χειρότερη σεξουαλική ικανοποίηση. «Υποθέτουμε πως το βαρύ ροχαλητό δεν επηρεάζει τις σωματικές λειτουργίες που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, αλλά ίσως επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των συντρόφων και αυτό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση» λέει η Jennifer St. Sauver, μια επιδημιολόγος του Mayo Clinic που συμμετείχε στην έρευνα.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ροχαλίσει, καλό θα ήταν να προτείνετε λύσεις στο σύντροφό σας για να εξαφανιστεί το ροχαλητό. Θα επιδράσει ευεργετικά τόσο στην ερωτική σας ζωή όσο και στην υγεία του συντρόφου σας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *