Το ψωμί ακτινοβολείται με μια συσκευή μικροκυμάτων που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα της μούχλας.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το BBC, η εταιρία υποστηρίζει, ότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποσότητα του ψωμιού που πετιέται στα σκουπίδια και που σε μερικές χώρες αφορά περίπου μία στις τρεις φραντζόλες που αγοράζουν οι καταναλωτές.
Η ίδια τεχνολογία -που μοιάζει με ένα φούρνο μικροκυμάτων- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλα τρόφιμα, όπως στα φρούτα και λαχανικά. Το πέταγμα στα σκουπίδια ως χαλασμένων πολλών τροφίμων που έχουν αγοραστεί, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.
Το ψωμί μουχλιάζει συνήθως μετά από περίπου δέκα μέρες εξαιτίας ενός μύκητα.
Η αμερικανική συσκευή μικροκυμάτων, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Τέξας (Texas Tech), αρχικά δημιουργήθηκε για να σκοτώνει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, αλλά στην πορεία έγινε αντιληπτό, ότι μπορεί επίσης να καταστρέψει τα σπόρια του μύκητα της μούχλας μέσα σε μόνο δέκα δευτερόλεπτα.
Η συσκευή έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον των εταιριών αρτοποιίας, αν και υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσον οι καταναλωτές θα εμπιστεύονταν ένα ψωμί που διαρκεί τόσο πολύ. Από την άλλη, οι παραγωγοί ψωμιού προσθέτουν διάφορες συντηρητικές χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν την μούχλα. Αν αυτές καταστούν πλέον περιττές, ίσως και η γεύση του ψωμιού αλλάξει.