Το προβιοτικά μπορεί να βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ζήσης Ψάλλας

Προβιοτικά ονομάζουμε τα ευεργετικά βακτήρια που έχουμε στο έντερό μας.  Μια από τις ευεργεσίες τους είναι ότι καταλαμβάνουν χώρο στο παχύ έντερο και έτσι δεν αφήνουν να αναπτυχθούν τα μικρόβια που είναι επικίνδυνα. 

Στην πραγματικότητα ένα μέρος των καθημερινών θερμίδων μας, το 6-10% ανάλογα με τη διατροφή που κάνουμε, τις λαμβάνουμε με τη μεσολάβηση του εντερικού μικροβιώματος. Παράγονται επίσης βιταμίνες, όπως η Κ και ορισμένες του συμπλέγματος Β. 

Τα προβιοτικά υπάρχουν και σε ορισμένες τροφές όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το τουρσί. Πιστεύεται ότι οι τροφές αυτές μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματός μας προς το καλύτερο, αν και δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. 

Μπορούμε να λάβουμε προβιοτικά και με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος. Ορισμένα συμπληρώματα -γνωστά ως προβιοτικά ευρέος φάσματος -συνδυάζουν διάφορα είδη στο ίδιο σκεύασμα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα διαφορετικά προβιοτικά σχετίζονται με διαφορετικές καταστάσεις υγείας.Οι πιο κοινές ομάδες προβιοτικών περιλαμβάνουν το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αν σκοπεύετε να κάνετε χρήση προβιοτικών διατροφικών συμπληρωμάτων, είναι απαραίτητη η επιλογή του σωστού τύπου για το σκοπό που θέλετε.

Τα προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης έχουν καταγραφεί κάποια οφέλη για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα. Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα που δεν εξαφανίζονται, ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είναι κάτι που μπορείτε να σκεφτείτε, αν και θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένα προβιοτικά φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από τα άτομα κανονικού βάρους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες σε ζώα δείχνουν πως οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από άπαχα ζώα μπορούν να κάνουν τα παχύσαρκα να αδυνατίσουν. Σε μια μελέτη 210 ατόμων με κοιλιακή παχυσαρκία έδειξε ότι η λήψη του προβιοτικού Lactobacillus gasseri καθημερινά είχε ως αποτέλεσμα απώλεια λίπους από την κοιλιά κατά 8,5% σε διάστημα 12 εβδομάδων. 

Διαβάστε ακόμη...