Το πρώτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στον Καναδά

F280217B669139AC79147EF4DFB70E24.jpg

  Ένας άνδρας με συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού, όπως αυτός που προκαλείται από τον ιό Έμπολα, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Καναδά αφού επέστρεψε από τη Λιβερία, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

«Ένας ενήλικας ανδρικού φύλου που ταξίδεψε πρόσφατα στη δυτική Αφρική είναι σοβαρά άρρωστος σε νοσοκομείο της Σασκατούν (του Καναδά) με υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας της καναδικής επαρχίας Σασκατσεουάν σε ανακοίνωσή του.

Ο άνδρας είχε «επιστρέψει από τη Λιβερία», όπου είχε πάει για επαγγελματικούς λόγους, διευκρίνισε η Ντενίζ Ουέρκερ αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου, η οποία έκανε λόγο για συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του αιμορραγικού πυρετού.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο ασθενής βρίσκεται στην απομόνωση, ενώ σε καραντίνα έχουν μπει και οι συγγένειες του εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, όμως αυτοί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού.

Η Ουέρκερ υπογράμμισε ότι ο άνδρας αυτός ενδέχεται «να πάσχει από κάποια άλλη ασθένεια», ενώ σημείωσε ότι τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν αφού επέστρεψε στον Καναδά και άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους συνεπιβάτες του.

Χθες οι αρχές της Λιβερίας είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν στη χώρα έξι πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα, πέντε εκ των οποίων θανατηφόρα.

Στο Κόνακρι στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γουινέας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωσε ότι η αρχές στη Γουινέα «κατέγραψαν από τον Ιανουάριο ως την 23η Μαρτίου συνολικά έναν αριθμό 87 υπόπτων κρουσμάτων ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, εκ των οποίων οι 61 (ασθενείς) απεβίωσαν», στην πλειονότητά τους στο νότο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, που μεταδίδεται από την άμεση επαφή με το αίμα ή τις σωματικές εκκρίσεις του πάσχοντα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή αλλά και από την επαφή με τα πτώματα. Ο ιός είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον Ποταμό Έμπολα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *