Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα άγχους βελτιώνουν τη μνήμη εργασίας, τις βραχυπρόθεσμες πληροφορίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες, όπως να θυμούνται τον αριθμό τηλεφώνου κάποιου ή να ανακαλούν οδηγίες για το πώς να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα στρες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη δομή του εγκεφάλου. Οδηγoύν σε αύξηση της λευκής ουσίας και εις βάρος της φαιάς ουσίας η οποία εμπλέκεται στον έλεγχο των μυών, στη λήψη αποφάσεων, στον αυτοέλεγχο, στη συναισθηματική ρύθμιση και πολλά άλλα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες που κυμαίνονται από ναυτία και πονοκεφάλους ημικρανίας έως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες από το Human Connectome Project περισσότερων από 1.000 ατόμων από διαφορετικά φυλετικά και εθνοτικά υπόβαθρα. Χρηματοδοτούμενο από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Human Connectome Project στοχεύει να παρέχει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ανέφεραν χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες είχαν αυξημένη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκουν τη μνήμη εργασίας. Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι βίωσαν χρόνια υψηλά επίπεδα στρες εμφάνισαν μείωση σε αυτούς τους τομείς.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα κοινωνικά δίκτυα των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια ποικιλία στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αισθάνονταν για την ικανότητά τους να χειρίζονται απροσδόκητα γεγονότα, πόσο ικανοποιημένοι ήταν που η ζωή τους έχει σημασία και νόημα και τη διαθεσιμότητα στήριξης με βάση τους φίλους στα κοινωνικά τους δίκτυα.
Για να αναλύσουν τη μνήμη εργασίας, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες μια σειρά τεσσάρων τύπων εικόνων με πράγματα όπως εργαλεία και πρόσωπα ατόμων ενώ αργότερα τους ζητήθηκε να θυμηθούν εάν ήταν οι ίδιες φωτογραφίες που είχαν δει πριν. Επίσης οι ερευνητές ανέλυσαν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων καθώς ολοκλήρωναν τις εργασίες για την αξιολόγηση της νευρικής ενεργοποίησης σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου.
Ίσως δεν είναι έκπληξη ότι οι συμμετέχοντες που είπαν πως είχαν περισσότερη στήριξη από τις οικογένειες και τους φίλους τους φάνηκαν πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες με υγιή τρόπο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.