Το πρωινό γεύμα ενισχύει τη γονιμότητα στις γυναίκες

55D588CEFA00863D06652EDEA93A402A.jpg

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 6-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, διαταράσσοντας την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Μια μελέτη από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ αποκαλύπτει ότι σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες η κατανάλωση ενός καλού πρωινού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα τους.

Η μελέτη εξέτασε το κατά πόσο τα γεύματα της ημέρας έχουν αντίκτυπο στην υγεία μιας γυναίκας με διαταραχές της εμμηνορρυσίας που οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 60 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν περίπου 1.800 θερμίδες την ημέρα. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν η χρονική στιγμή που έτρωγαν αυτά τα γεύματα. Η μια ομάδα κατανάλωνε το μεγαλύτερο γεύμα, περίπου 980 θερμίδες, στο πρωινό, ενώ η άλλη ομάδα στο δείπνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Science, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλο πρωινό παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα τα επίπεδα γλυκόζης και αντίστασης στην ινσουλίνη μειώθηκαν κατά 8%, ενώ στην άλλη ομάδα δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές. Επίσης, στις γυναίκες με μεγάλο πρωινό μειώθηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά σχεδόν 50% και υπήρχε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό ωορρηξίας.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει ότι σαφώς πρέπει μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να προσέχει πόσες θερμίδες προσλαμβάνει ημερησίως, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το πώς τις κατανέμει μέσα στην ημέρα της.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *