Το προφίλ λιπιδίων μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου δεκαετίες αργότερα

Ζήσης Ψάλλας

Η μέτρηση δεκάδων τύπων λίπους στο αίμα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D) και καρδιαγγειακής νόσου (CVD) χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology από τον Chris Lauber του Lipotype, και τους συνεργάτες του. 

Η τρέχουσα αξιολόγηση του κινδύνου για T2D και CVD βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ιστορικό του ασθενούς και στις τρέχουσες συμπεριφορές κινδύνου, καθώς και στα επίπεδα δύο κύριων λιπιδίων του αίματος, της χοληστερόλης υψηλής και χαμηλής πυκνότητας. Όμως το αίμα περιέχει πάνω από εκατό άλλους τύπους λιπιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, πτυχές του μεταβολισμού και της ομοιόστασης σε όλο το σώμα.

Για να εκτιμήσουν εάν μια πιο ολοκληρωμένη μέτρηση των λιπιδίων του αίματος θα μπορούσε να αυξήσει την ακρίβεια της πρόβλεψης του κινδύνου, οι συγγραφείς άντλησαν δεδομένα και δείγματα αίματος από μια διαχρονική μελέτη υγείας για πάνω από 4.000 υγιείς, μεσήλικες Σουηδούς, από το 1991 έως το 1994, που παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015. Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, οι συγκεντρώσεις 184 λιπιδίων αξιολογήθηκαν με υψηλής απόδοσης, ποσοτική φασματομετρία μάζας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το 13,8% των συμμετεχόντων ανέπτυξε T2D και το 22% ανέπτυξε CVD.

Σε σύγκριση με τους μέσους όρους, ο κίνδυνος για T2D στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου ήταν 37%, μια αύξηση κινδύνου κατά 168%. Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου ήταν 40,5%, αύξηση κινδύνου κατά 84%. Ο αυξημένος κίνδυνος για οποιαδήποτε ασθένεια ήταν ανεξάρτητος από γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

"Ο λιπιδικός κίνδυνος, ο οποίος προέρχεται από μία μόνο φασματομετρική μέτρηση μάζας που είναι φθηνή και γρήγορη, θα μπορούσε να επεκτείνει την παραδοσιακή αξιολόγηση κινδύνου με βάση την κλινική ανάλυση", δήλωσε ο Lauber. Επιπλέον, τα μεμονωμένα λιπίδια στο αίμα μπορεί να είναι οι συνέπειες ή να συμβάλλουν σε μια ευρεία ποικιλία μεταβολικών διεργασιών, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές ως δείκτες. Εάν αυτό είναι αλήθεια, είπε ο Lauber, «τα λιπίδια μπορεί να παρέχουν πληροφορίες πολύ πέρα ​​από τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Διαβάστε ακόμη...