Ζήσης Ψάλλας
Ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού μέσα σε ένα διάστημα οκτώ ωρών, μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης και μετάστασης του καρκίνου του μαστού σε μοντέλα ποντικιών, ανέφεραν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, δείχνουν ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση -μια διαλειματική νηστεία που ευθυγραμμίζεται με τους κιρκαδικούς ρυθμούς- βελτίωσε την μεταβολική υγεία σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού εξαιτίας της παχυσαρκίας τους.
«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στα επίπεδα της ινσουλίνης και στους μεταβαλλόμενους κιρκαδικούς ρυθμούς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Nicholas Webster, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή UC San Diego. «Καταφέραμε να αυξήσουμε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσουμε την υπερινσουλιναιμία, να αποκαταστήσουμε τους κιρκαδικούς ρυθμούς και να μειώσουμε την ανάπτυξη των όγκων τροποποιώντας απλώς το πότε και για πόσο καιρό τα ποντίκια είχαν πρόσβαση στην τροφή τους».
Συγκρίθηκαν τρεις ομάδες θηλυκών ποντικιών. Μια ομάδα είχε 24ωρη πρόσβαση σε φαγητό, μια δεύτερη είχε πρόσβαση σε τρόφιμα για οκτώ ώρες τη νύχτα, όταν τα ποντίκια είναι πιο δραστήρια, και μια τρίτη ομάδα είχε απεριόριστη διατροφή χαμηλών λιπαρών.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης σε παχύσαρκους ποντικούς οδηγούν σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη των καρκινικών όγκου. Η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης επιτάχυνε την ανάπτυξη των όγκων, ενώ η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης θα μπορούσε να μιμηθεί την επίδραση της χρονικά περιορισμένης σίτισης.
Η αντικαρκινική επίδραση του χρονικού περιορισμού της διατροφής οφείλεται στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, δήλωσε ο Manasi Das, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
«Η χρονικά περιορισμένη διατροφή έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό και δεν προκαλεί την πείνα και την ευερεθιστότητα που σχετίζονται με τη μακροχρόνια νηστεία ή τον περιορισμό των θερμίδων», δήλωσε ο Das. «Μέσω των ευεργετικών μεταβολικών αποτελεσμάτων της, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής μπορεί να προσφέρει μια φθηνή, εύχρηστη και αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και την αναστολή του καρκίνου του μαστού χωρίς να απαιτείται αλλαγή στη διατροφή ή τη σωματική δραστηριότητα».