Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών με γρίπη

Ο covid-19 σίγουρα δεν είναι “μια γριπούλα”, όπως ισχυρίζονταν αρκετοί στην αρχή της πανδημίας: εξαιτίας του κορωνοϊού έχει πεθάνει τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων στα νοσοκομεία σε σχέση με αυτόν που πεθαίνει από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine, βασίζεται στα δεδομένα περισσότερων από 135.000 Γάλλων ασθενών, εκ των οποίων 89.530 που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 που νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.

Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη: 16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι).

«Η έρευνά μας είναι η ευρύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για να συγκρίνει τις δύο ασθένειες και επιβεβαιώνει ότι ο covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Κατρίν Καντέν, ερευνήτρια στο Insem.

«Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας του covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη. Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.

Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%. Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορωνοϊό και 13 από γρίπη.

Διαβάστε ακόμη...