Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μέσω της διατροφής, μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της εφηβείας, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.
Η νέα αυτή έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο και υποστηρίζει, ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να καθυστερήσει τις αλλαγές στο σώμα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και από την περιορισμένη κατανάλωση αλατιού.
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στη δυτική διατροφή μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των μελλοντικών γενεών.
Η καθυστερημένη εφηβεία έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς και μειωμένη γονιμότητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ, βρήκε ότι όσοι ακολουθούν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι –ίσο με το τριπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για τον άνθρωπο- εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη της εφηβείας, σε σχέση με όσους ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ακόμη, ότι σε όσα είχε αποκλειστεί η χρήση αλατιού στη διατροφή τους, εμφάνισαν επίσης καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια κατανάλωση 5 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα για τους ενήλικες.