Το πιο κοινό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου και το ενδεχόμενο σηπτικού σοκ – Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς στην Ελλάδα;

Ένα αγόρι, μόλις 8 ετών, έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Η τραγική είδηση προκάλεσε ανησυχία στους γονείς και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για το τι ήταν αυτό που οδήγησε στον θάνατο το άτυχο παιδί.

«Πρόκειται για περίπτωση παιδιού, το οποίο ήταν μολυσμένο με τον β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Είναι ένα αρκετά κοινό μικρόβιο, το οποίο θεραπεύεται αποτελεσματικά με αντιβίωση μεν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κάνει αυτό που λέμε “διεισδυτική λοίμωξη”, δηλαδή περνάει στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει σήψη και σηπτικό σοκ. Με βάση τα στοιχεία που βγαίνουν από το ανακοινωθέν, φαίνεται ότι πρόκειται για αυτή την περίπτωση. Δηλαδή το παιδάκι έπαθε σηπτικό σοκ, το οποίο σημαίνει ότι πέφτει η πίεση, δεν πηγαίνει αίμα στα όργανα και γι’ αυτό χρειάστηκε διασωλήνωση και μπήκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος είναι πολύ κοινή λοίμωξη. Όλοι μας την έχουμε περάσει. Κάνει συνήθως αυτό που λέμε αμυγδαλίτιδα. Πρήζονται οι αμυγδαλές και κάνουν πύον. Δεν κάνει συνάχι. Δεν το μπλέκουμε εύκολα με μια απλή ίωση, οπότε συνήθως διαγιγνώσκεται εύκολα. Ο παιδίατρος βλέπει το λαιμό, βλέπει ότι έχει πύον, κάνει και στρεπ τεστ, που είναι πολύ εύκολο και πλέον μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα», σημείωσε και συνέστησε το συγκεκριμένο τεστ να γίνεται από επαγγελματίες υγείας και όχι στο φαρμακείο της γειτονιάς.

«Φέτος δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη έξαρση στα παιδιά στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες έχουμε δει. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που βλέπουμε είναι ό,τι βλέπαμε και άλλες χρονιές πριν από την πανδημία. Περιστατικά με στρεπτόκοκκο που προχωρούν σε διεισδυτική λοίμωξη συμβαίνουν, δηλαδή έχουμε ένα μικρό αριθμό. Μπορεί να φτάσουμε και τα 5 και τα 6 κάθε χρόνο με βαριά κατάληξη και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι και εύκολο να αποφευχθεί, γιατί ακόμα και μετά τη λήψη αντιβίωσης κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν άσχημα. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι ένα εξάνθημα με κηλίδες και ο υψηλός πυρετός», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε ερώτηση για το εάν ο ΕΟΔΥ παρατηρεί επιδημιολογικά τον στρεπτόκοκκο απάντησε ότι στην Ελλάδα οι αναφορές είναι μη συστηματικές, οπότε δεν έχουμε πλήρη εικόνα, γιατί πρόκειται για κοινό μικρόβιο. «Δεν είναι ένα μικρόβιο που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι παιδίατροι το ξέρουν πάρα πολύ καλά», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη...