Το περπάτημα βελτιώνει τη μνήμη

19A9B4A3EA6A4C07CD699F3D6F1FDABA.jpg

  Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης και πόσο καλό κάνει στον οργανισμό το περπάτημα. Αν μάλιστα συνδυάζεται με μια βόλτα στην εξοχή και τον καθαρό αέρα, μακριά από την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων ακόμη καλύτερα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα αμερικανών επιστημόνων το περπάτημα προσφέρει ακόμη ένα «κέρδος» στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς όπως φαίνεται χάρη σε αυτό… μεγαλώνει ο εγκέφαλος και κατά συνέπεια βελτιώνεται η μνήμη του ατόμου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν ότι το έντονο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, που είναι ένα από τα πρώτα τμήματα που «καταστρέφει» το Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 120 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά περπάτημα.

Ο εγκέφαλος αρχίζει και συρρικνώνεται καθώς το άτομο γερνάει, όμως το πείραμα των ερευνητών έδειξε ότι μετά από ένα χρόνο τμήματα «κλειδιά» στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων (συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου) είχαν μεγαλώσει έως και κατά 2%.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (Association for the Advancement of Science) που έγινε στο Σικάγο.

«Δε χρειάζεται να υποβάλλεται κανείς σε ιδιαίτερα έντονες σωματικές δραστηριότητες. Και όσο κι αν το ποσοστό σας φαίνεται μικρό, είναι στην ουσία σαν να γυρνάει κανείς το ρολόι μερικά χρόνια πίσω» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Kirk Erickson στη Daily Mail.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ διεξάγει καθιστική ζωή και είναι δύσκολο να πειστεί κανείς να σηκωθεί από τον καναπέ και να αρχίσει να ασκείται. Δε χρειάζεται να τρέχει κανείς σε μαραθώνιους. Αρκούν μέτριας έντασης σωματικές ασκήσεις αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα για να παρατηρήσει κανείς τεράστιες βελτιώσεις μέσα σε λίγους μήνες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *