Το πεπτίδιο που οδηγεί την ανάπτυξη νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο

Ζήσης Ψάλλας

Η εκμάθηση μιας νέας εργασίας, η κατοχή ενός μουσικού οργάνου ή η ικανότητα προσαρμογής στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι όλα δυνατά χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου ή στην ικανότητά του να τροποποιείται αναδιατάσσοντας τα υπάρχοντα νευρωνικά δίκτυα και σχηματίζοντας νέα για να αποκτήσει νέες λειτουργικές ιδιότητες. Αυτό βοηθά επίσης τα νευρωνικά κυκλώματα να παραμείνουν υγιή, γερά και σταθερά.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την πλαστικότητα του εγκεφάλου, ερευνητές από το Baylor College of Medicine και το Παιδικό Νοσοκομείο του Τέξας χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικιών για να διερευνήσει πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα δημιουργούν συνδέσεις με νέους νευρώνες που γεννιούνται σε εγκεφάλους ενηλίκων. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Genes & Development, όχι μόνο επεκτείνουν την κατανόησή μας για την πλαστικότητα του εγκεφάλου, αλλά ανοίγουν και νέες δυνατότητες για τη θεραπεία ορισμένων νευροαναπτυξιακών διαταραχών και την επιδιόρθωση τραυματισμένων κυκλωμάτων στο μέλλον.

«Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να εντοπίσουμε νέα μόρια που βοηθούν τους νέους νευρώνες να δημιουργήσουν συνδέσεις στον εγκέφαλο», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ. Benjamin R. Arenkiel, καθηγητής μοριακής και ανθρώπινης γενετικής και νευροεπιστήμης.

«Δουλέψαμε με τον οσφρητικό βολβό, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αίσθηση της όσφρησης. Στα ποντίκια, ο οσφρητικός βολβός είναι μια εξαιρετικά πλαστική αισθητήρια περιοχή και έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να διατηρεί την πλαστικότητα στην ενήλικη ζωή μέσω της συνεχούς ενσωμάτωσης των ενηλίκων. Ανακαλύψαμε ότι η ωκυτοκίνη, ένα πεπτίδιο -μια μικρή πρωτεΐνη- που παράγεται στον εγκέφαλο, οδηγεί γεγονότα που συμβάλλουν στην πλαστικότητα του νευρικού κυκλώματος».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται στον οσφρητικό βολβό, κορυφώνοντας τη στιγμή που οι νέοι νευρώνες ενσωματώνονται στα νευρωνικά δίκτυα.

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης, τα κύτταρα είχαν υποανάπτυκτες συνάψεις και εξασθενημένη λειτουργία.

«Η πιο συναρπαστική πτυχή αυτής της μελέτης είναι ότι τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ωκυτοκίνη οδηγεί την ανάπτυξη και τη συναπτική ενσωμάτωση νέων νευρώνων στον εγκέφαλο των ενηλίκων, συμβάλλοντας άμεσα στην προσαρμοστικότητα και την πλαστικότητα του κυκλώματος», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Brandon T. Pekarek, μεταπτυχιακός φοιτητής.

 

Διαβάστε ακόμη...