Άλλοι την αγαπούν. Άλλοι, πάλι, λατρεύουν να τη μισούν. Το σίγουρο είναι ένα: Προσθέτει γεύση σε πολλά διαφορετικά πιάτα και μια σειρά από οφέλη ζωτικής σημασίας για την υγεία. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να εντάξετε τη ρόκα στη διατροφή σας;
Η ρόκα ανήκει στην «οικογένεια» των σταυρανθών λαχανικών και είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική, πικρή της γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντικαρκινικούς παράγοντες, φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Παράλληλα, είναι «φτωχή» σε σάκχαρα, θερμίδες, υδατάνθρακες και κακά λιπαρά, κάτι που την καθιστά ιδανική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.
Μεταξύ άλλων, εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας, όπως:
Ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και τη λειτουργία μυών και νεύρων.
Κάλιο, ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων, που βοηθά στη φυσιολογική σύσπαση των μυών και τη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του νατρίου, κάτι που καθιστά την ρόκα ένα εξαιρετικό τρόφιμο για τους ανθρώπους με υπέρταση.
Φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βοηθά στην παραγωγή του DNA και άλλου γενετικού υλικού, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή όσες σχεδιάζουν να συλλάβουν, για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.
Βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, την υγεία των ιστών και την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου.
Βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος.
Βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό, που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ανάπτυξη των κυττάρων, τη νυχτερινή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών. Συμβάλλει, επίσης, στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς.