Τη χαμηλότερη συμμετοχή για ασφαλισμένους, που επιλέγουν γενόσημα, αλλά και τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη χρήση τους, αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα» σημειώνει.
Επιπλέον, αναφέρεται στο θέμα της κινητικότητας, διευκρινίζοντας πως όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση. Εκτιμά ότι η κινητικότητα θα περιορίσει και δεν θα αυξήσει τα ράντζα. «Θα προχωρήσουμε στις αλλαγές που είναι ανάγκη να γίνουν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία στην περιφέρεια» τονίζει, ενώ κάνει γνωστό πως, μέσω διαγωνισμού, το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περάσει σε ιδιώτες «για να σωθεί».
Επίσης, αναφέρεται σε «ανάσα» 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΠΥ, λόγω καλής τουριστικής περιόδου και αυξημένων εισφορών, και παρατηρεί ότι το «πάρτι» στην Υγεία περιορίσθηκε, αλλά …συνεχίζεται.
Τέλος, μιλά για «δίχτυ ασφάλειας» έως το τέλος του χρόνου για τους απόρους και ανασφάλιστους, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναφερόμενος στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς περί … γκρινιάρηδων και στρουμφακίων προς τους δημοσιογράφους λέει: «Έκανα χιούμορ».
«Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα»
Αναφερόμενος στα κίνητρα σε πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς για να επιλέξουν τα γενόσημα φάρμακα, προκειμένου χρήση τους να φτάσει το 60%, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Οι ασθενείς εκείνοι που θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή, θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή συμμετοχή».
Για τους φαρμακοποιούς… «θα απαλλάσσονται του rebate για κάθε κουτί γενοσήμου που δίνουν και αν πιάσουν το 60% σε γενόσημα στο φαρμακείο τους, απαλλάσσονται από το rebate γενικώς. Επίσης, θα αλλάξουμε τον τρόπο του υπολογισμού του κέρδους τους κλιμακωτά από το φθηνότερο με μεγάλο (κέρδος) προς το ακριβότερο με μικρό, οπότε θα έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο».
Όσο για τους γιατρούς, εξηγεί ότι ζητά από τα μέλη της τρόικας να «ξανασκεφτούν» τη μη αναγραφή της εμπορικής ονομασίας και καταλήγει πως «χωρίς τους γιατρούς δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνοντας ότι αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως προβλέπεται, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να στερηθούν καινοτόμα φάρμακα.
«Δεν θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια φάρμακα στο σύστημα. Οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα, γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, επειδή επιμένει ο Έλληνας ασθενής να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα».
Σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι αυτό το θέμα τίθεται από την τρόικα, απαντά: «Πρώτα από όλα δεν μας πιέζουν γι αυτό. Ο μέσος όρος στη Ελλάδα είναι 17% και στην Πορτογαλία 38%. Το έχουν θέσει ως ζήτημα. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα».
Όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση
Σε ερώτηση για το αν βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με απόλυση κάποιοι εργαζόμενοι, που δεν υποβάλλουν τις αιτήσεις για την κινητικότητα, ή κάποιοι αρνούνται να μετακινηθούν, απαντά ότι «έχω δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία απόλυση λόγω κινητικότητας, διαθεσιμότητας στον χώρο της Υγείας. Αυτή η δέσμευση ισχύει όσο οι εμπλεκόμενοι τηρούν τις διαδικασίες.
Εάν οι εμπλεκόμενοι -αναφέρομαι στους υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα- δεν κάνουν τις αιτήσεις εγκαίρως και κάνουν κάποιου είδους επανάσταση -ας το πούμε έτσι στις διαδικασίες του κράτους- τότε πολύ φοβούμαι ότι αυτοί που τους παρασύρουν σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να τους πάρουν στον λαιμό τους, γιατί όσοι δεν κάνουν τις αιτήσεις τους εγκαίρως κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συστήματος και άρα στο τέλος και να απολυθούν».