Το Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης

 
Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.


Στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι τα εξήντα χρόνια, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των πενήντα. Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς αυξάνει και το ποσοστό των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η νόσος του Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040.

«Το Πάρκινσον είναι ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Παναγιώτης Ζήκος, ειδικός, νευρολόγος και πρόεδρος της «Επίκουρος Κίνηση», (Ελληνική Εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον.

Η πλημμελής διαχείριση της νόσου λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση και λόγω έλλειψης έγκυρης ενημέρωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία του ασθενή, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη, με κόστος που αγγίζει τα 13,9 δισ. ευρώ είπε ο κ. Ζήκος.

Η νόσος του Πάρκινσον κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν τρέμουλο, ακαμψία, βραδυκινησία και αστάθεια, γι’ αυτό και η αρχική της ονομασία ήταν «τρομώδης παράλυση». Συνδέεται επίσης και με συμπτώματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την κίνηση, τα οποία περιλαμβάνουν απώλεια της γεύσης και της αίσθησης της όσφρησης, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία κατάποσης.

Στο ιστορικό της νόσου του Πάρκινσον, επίσης, περιλαμβάνονται διαταραχές όπως άγχος, πόνος, κόπωση, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, παραισθήσεις και ψύχωση, γνωστική δυσλειτουργία και άνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για επιπλέον φροντίδα και για νοσηλεία.

Ο Κώστας Ματσουκάς, 67 ετών, γεωπόνος, διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από περίπου 8 χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά του και τη ζωή της οικογενείας του. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα μόνος μου ούτε τις πιο απλές κινήσεις», είπε ο κ. Ματσουκάς, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά του δημιούργησαν τεράστιο ψυχολογικό βάρος. «Σήμερα, πρόσθεσε, χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει η «Επίκουρος Κίνηση»’ για έγκυρη ενημέρωση, έμαθα για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και επέλεξα σε συνεργασία με το γιατρό μου την καταλληλότερη για μένα αγωγή». Η ζωή του έχει βελτιωθεί αρκετά και όπως είπε αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του ώστε και άλλοι ασθενείς να μάθουν ότι υπάρχουν λύσεις.

«Η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του», είπε ο κ. Ζήκος.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της επιδείνωσης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα της φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι καθυστερούν την επιδείνωση της νόσου και μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».

Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα και σταματούν ή εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας, είπαν οι επιστήμονες.

Η βαρύτητα της νόσου του Πάρκινσον διαφέρει από άτομο σε άτομο (καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική). Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν από τη μία ημέρα στην άλλη και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και γνωστικές και ψυχολογικές.

Δυστυχώς, όμως, όπως είπε ο Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, ψυχίατρος, η νόσος του Πάρκινσον δεν έχει ενταχθεί στις αναπηρίες, ενώ δεν υπάρχει και κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Η «Επίκουρος Κίνηση», ως μέλος της ευρωπαϊκής εταιρείας για τη νόσο του Πάρκινσον, συμμετείχε στη δημιουργία και παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κοινής Διακήρυξης για τα Πρότυπα Φροντίδας στη νόσο του Πάρκινσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να ενθαρρύνει την ισότητα και βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, συμμετέχει και στην οργάνωση ενός δικτύου υποστήριξης από ευρωβουλευτές για τη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *