Το πάχος απειλεί τη σχολική απόδοση

 
Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν δώσει αρκετή έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο ( ο συνδυασμός τριών ή περισσότερων παραγόντων που περιλαμβάνουν το κοιλιακό πάχος, τη χαμηλή καλή χοληστερίνη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι ενδεικτική του πρώιμου διαβήτη) επηρεάζουν την υγεία αλλά και την αντιληπτική ικανότητα των ενηλίκων. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι το μεταβολικό σύνδρομο ευθύνεται μεταξύ άλλων για νευροεκφυλιστικές βλάβες του εγκεφάλου.


Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics το μεταβολικό σύνδρομο για πρώτη φορά συσχετίζεται με προβλήματα αντίληψης και εγκεφαλικές φθορές σε εφήβους. Οι ερευνητές συνέκριναν 49 εφήβους με μεταβολικό σύνδρομο με 62 εφήβους χωρίς τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Οι εξετάσεις και τα τεστ των ερευνητών αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με μεταβολικό σύνδρομο αργούσαν περισσότερο να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα που τους ανέθεταν,, δεν μπορούσαν να διαβάσουν εξίσου καλά με τα άλλα παιδιά και είχαν χαμηλότερη απόδοση σε τεστ μαθηματικών. Οι εξετάσεις μάλιστα έδειξαν ότι είχαν αλλαγές στον όγκο και τη δομή του εγκεφάλου π.χ., παρουσίαζαν μικρότερο όγκο του ιππόκαμπου του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μάθηση και την ανάκληση νέων πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο περισσότερους παράγοντες ενδεικτικού του μεταβολικού συνδρόμου είχαν οι συμμετέχοντες τόσο πιο έντονες ήταν οι επιδράσεις στην αντιληπτική τους ικανότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λίγα χρόνια με υπερβολικό βάρος και μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Επομένως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καθίστανται ακόμη πιο επιτακτική.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *