Το Ozempic σε χάπι οδήγησε σε 15% απώλεια βάρους σε νέα μελέτη

Ζήσης Ψάλλας

Νέα δεδομένα από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk αποκαλύπτουν ότι τα χάπια του Ozempic βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία στα Ozempic και Wegovy, χορηγείται επί του παρόντος μέσω ενέσεων. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν μια από του στόματος μορφή χαπιού αυτού του φαρμάκου για απώλεια βάρους με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια δοκιμή φάσης 3 που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της σεμαγλουτίδης σε χάπι.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet περιελάμβανε 667 ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους με τουλάχιστον μία συννοσηρότητα. Διαπιστώθηκε ότι η από του στόματος μορφή των 50 mg σεμαγλουτίδης είχε ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση του σωματικού βάρους κατά περίπου 15,1% μετά από 68 εβδομάδες. Αυτό σε σύγκριση με μόλις 2,4% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κοινές με το 80% των ατόμων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη. Αυτά τα συμπτώματα ήταν κυρίως ήπια έως μέτρια γαστρεντερικά συμπτώματα. Συγκριτικά, περίπου το 46% των ατόμων στην ομάδα εικονικού φαρμάκου ανέφεραν συμπτώματα.

Ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Novo Nordisk η οποία κατασκευάζει τα Ozempic και Wegovy, είχε δηλώσει τον Μάιο τι ήταν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και «η επιλογή μεταξύ ενός ημερήσιου δισκίου ή μιας εβδομαδιαίας ένεσης για την παχυσαρκία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε ασθενείς και γιατρούς τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Ο Δρ Louis J. Aronne, Διευθυντής του Κέντρου Περιεκτικού Ελέγχου Βάρους στο Weill Cornell Medicine είπε ότι η από του στόματος επιλογή είναι συναρπαστική. «Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη χορήγηση από το στόμα. Οι ενέσεις μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο, είναι πολύ απλές στη χορήγηση και κατά κάποιο τρόπο πιο βολικές. Η από του στόματος δόση αυξάνει το εύρος των ανθρώπων που μπορούν να θεραπευθούν με αυτά τα φάρμακα», είπε σε συνέντευξή του τον Μάιο.

Μια από του στόματος μορφή σεμαγλουτίδης είναι ήδη διαθέσιμη με την εμπορική ονομασία Rysbelsus. Ωστόσο, στη δόση που έχει συνταγογραφηθεί δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους. Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται με μέγιστο τα 14 mg και σε αυτή τη δόση, δεν βοηθά στην απώλεια βάρους. Η πρόσφατη δοκιμή έδειξε αποτελέσματα απώλειας βάρους στα 50 mg.

 

Διαβάστε ακόμη...