Γολγοθά θυμίζει η εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όταν αυτό εφημερεύει μόνο του, χωρίς συνοδό νοσηλευτικό ίδρυμα.
Περισσότερα από 1.500 άτομα περιμένουν να εξυπηρετηθούν από γιατρούς και νοσηλευτές που τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ συχνά η αναμονή ξεπερνά τις οκτώ ώρες, προκαλώντας έκρυθμες καταστάσεις.
Μάλιστα υπάρχουν κλινικές, όπως η Καρδιολογική, όπου η πληρότητα κατά την εφημερία υπερβαίνει το 140%, ενώ η ζωή των ασθενών βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι μεγάλες, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 249 κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες και 115 σε ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με το makthes.gr.
Τα παραπάνω προβλήματα και η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους τέθηκαν στη συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» με το διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Γιώργο Κίρκο.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το διοικητή δεσμεύσεις για τα ζητήματα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, του χρηματοδοτικού κενού του νοσοκομείου, της συνεφημέρευσης, των τηλεφωνικών ραντεβού, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, καθώς και για ειδικότερα θέματα, που αφορούν μικρότερες ομάδες εργαζομένων.
Βέβαια τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το σωματείο εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» είχε καταθέσει σχετικό υπόμνημα στον ίδιο τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Το υπόμνημα
Στο υπόμνημά τους στον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων ζητούσαν την κάλυψη των 249 κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού εγκυμονούν κινδύνους για τους νοσηλευόμενους και έχουν οδηγήσει το υπάρχον προσωπικό σε επαγγελματική εξουθένωση. Επίσης την άμεση πρόσληψη υγειονομικών και επικουρικά την παροχή της δυνατότητας οικειοθελούς μετάταξης του προσωπικού προς το «Παπαγεωργίου» σύμφωνα με τις προβλέψεις και του νόμου 4052/12.
Επιπλέον ζητούσαν την κάλυψη των 115 κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό και τη στελέχωση των κλινικών με ειδικευόμενους γιατρούς, σε βαθμό που να διασφαλίζονται η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, και την τακτική και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε αυτή να καλύπτει το 100% των αναγκών της μισθοδοσίας τους. Άλλωστε σήμερα η κρατική χρηματοδότηση υπολείπεται κατά 4.000.000 ευρώ του συνόλου της μισθοδοσίας, γεγονός που συνδυαστικά με τα υπόλοιπα ζητήματα υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας οδηγεί το νοσοκομείο σε οικονομικό στραγγαλισμό.
«Ζητάμε την κάλυψη των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο μας. Σήμερα το “Παπαγεωργίου” οφείλει στους προμηθευτές του χρήματα ύψους 68 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2013, ενώ ο ΕΟΠΥY οφείλει στο νοσοκομείο το ποσό των 192 εκατ. ευρώ. Η βιωσιμότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου σχετίζονται άμεσα και με την πληρωμή των προμηθευτών. Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπο με ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, με συντηρητικές κατασχέσεις, επιτρέποντας στους θιασώτες του κακώς νοούμενου τεχνοκρατισμού να καλλιεργούν σενάρια ‘σωτηρίας’ μέσω της ιδιωτικοποίησης», ανέφεραν στο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον ζητούσαν την άμεση αναδιοργάνωση του συστήματος των εφημεριών της πόλης με ταυτόχρονο άνοιγμα των νοσηλευτικών δομών που έκλεισαν ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, την απαλλαγή του «Παπαγεωργίου» και των υπόλοιπων νοσοκομείων της πόλης από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικών υγείας και την άμεση κατάργηση της σύμβασης ανάθεσης των τηλεφωνικών ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων σε ιδιώτη εργολάβο, που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση όλων αδιακρίτως των ασθενών με 2 ευρώ ανά τηλεφωνική κλήση.
Τι λέει ο διοικητής
O διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει άμεσα στο υπουργείο το ζήτημα της χρηματοδότησης του «Παπαγεωργίου», ώστε να διασφαλιστούν οι απολαβές των εργαζομένων κατ’ αρχήν για το μήνα Ιούνιο, και πως θα υποβάλει αίτημα προς έγκριση για την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, όπως αυτές καταγράφονται σήμερα. Ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν να επιτευχθεί η κάλυψη μόλις του 10% των υφιστάμενων αναγκών.
Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αν δεν ακολουθήσει συνάντηση εντός δεκαπενθημέρου, για να καταγραφούν οι θέσεις των εργαζομένων.
Ο ίδιος συμφώνησε με τη θέση του Σωματείου ότι η συνέχιση της παραχώρησης των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιώτες εργολάβους αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία και θα επανεξεταστεί η πρόταση των εργαζομένων για παροχή της υπηρεσίας από το προσωπικό του νοσοκομείου.
Όσον αφορά τις εφημερίες, δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία.