Το νευρικό σύστημα «ξεκλειδώνει» τον καρκίνο

4D66BB7926D190D1D7DFDA6917B4389B.jpg

  Είναι γνωστό ότι το άγχος πλήττει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μάλιστα η παρατεταμένη επίδρασή του στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις μεταξύ αυτών και καρκίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη, ο τρόπος που αντιδρά ο οργανισμός μας -μέσω του νευρικού συστήματος- σε συνθήκες άγχους παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των όγκων.

Η νέα μελέτη, που περιελάμβανε ανάλυση δειγμάτων ιστών τόσο από πειραματόζωα όσο και από ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, επικεντρώθηκε στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ), το οποίο ελέγχει όλες τις αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως την λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής, της πέψης κ.ά.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τους δύο κλάδους του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος: το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) και το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ). Το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα προετοιμάζει το σώμα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, προκαλώντας την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής σε αντίθεση με το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.

Η έρευνα έδειξε ότι το ΣΝΣ συμμετέχει στα πρώτα στάδια του καρκίνου του προστάτη και ότι το ΠΝΣ εμπλέκεται αργότερα, όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την προετοιμασία του οργανισμού να αντιμετωπίσει μια απειλή (π.χ. το άγχος) εκκρίνεται μια νευροχημική ουσία, η νοραδρεναλίνη, η οποία συγκεντρώνεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και συμβάλλει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που επιταχύνουν τη δημιουργία και την αύξηση των καρκινικών όγκων. Δυστυχώς, η συμβολή του ΠΝΣ, που έχει ηρεμιστική δράση, έρχεται πολύ αργότερα. Οι νευρικές του ίνες απελευθερώνουν μια διαφορετική χημική ουσία, η οποία στέλνει σήματα στους συνδετικούς ιστούς που περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα να αποχωριστούν τον όγκο και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Κατά την ανάλυση των δειγμάτων από ιστούς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη διαπιστώθηκε ότι μέσα και γύρω από τους επιθετικούς όγκους υπήρχαν περισσότερες νευρικές ίνες σε σχέση με τους μη επιθετικούς όγκους.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι μία από τις κύριες κατηγορίες φαρμάκων που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, οι β-αποκλειστές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς φαίνεται ότι μπορούν να μπλοκάρουν τους υποδοχείς της νοραδρεναλίνης. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, διότι δεν έχει εξακριβωθεί αν τα ευρήματά τους βρίσκουν έδαφος και σε άλλες μορφές καρκίνου. «Παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω μελέτες, τα νέα δεδομένα δίνουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα που στοχεύουν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να αποδειχθούν θεραπευτικά για τον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Paul Frenette. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *