Το μυστικό που μειώνει το ροχαλητό

C2E2109E9C058737A0E262C88220CAE4.jpg

  Οι ειδικές κάλτσες που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα κατά τη διάρκεια των πολύωρων πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, θα μπορούσαν να σας χρησιμεύσουν και για κάτι ακόμη… την αποφυγή του ροχαλητού!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ειδικές αυτές κάλτσες πτήσεων πιστεύεται ότι μειώνουν την ποσότητα των υγρών που συσσωρεύονται στο κάτω μέρος των ποδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μέρος από αυτά τα υγρά «μετακινούνται» προς την περιοχή του λαιμού, ως αποτέλεσμα της βαρύτητας, όταν το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που σχετίζεται με το ροχαλητό και επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της περίσσειας λίπους και υγρών στην περιοχή γύρω από το λαιμό, με αποτέλεσμα οι μύες του λαιμού να καταρρέουν, εμποδίζοντας την ομαλή αναπνοή για κάποια δευτερόλεπτα (10 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω). Ο ήχος του ροχαλητού συμβαίνει καθώς ο αέρας πάλλει τους μαλακούς ιστούς που βρίσκονται στο «διάβα» του.

Μόλις ο εγκέφαλος αντιληφθεί ότι η αναπνοή έχει σταματήσει, στέλνει ένα σήμα στους μύες των αεραγωγών να συσταλούν και πάλι. Έτσι, ο αεραγωγός ανοίγει και πάλι και το άτομο ξυπνά με ένα τράνταγμα.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει κάθε δέκα λεπτά, ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κάθε λίγα λεπτά. Λίγοι άνθρωποι θυμούνται ότι ξυπνούν κατά τη διάρκεια που συμβαίνει αυτό, καθώς κοιμούνται ξανά σχεδόν αμέσως, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να τους κάνει να νιώθουν εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας και ο οργανισμός τους δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, οι κάλτσες πτήσεων –χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία κιρσών- μπορεί να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο, καθώς πιέζουν το κάτω μέρος των ποδιών έτσι ώστε να βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος προς τα πάνω και εμποδίζοντας τη συσσώρευση υγρών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *