Το μυστικό για να ελέγξετε την όρεξή σας

619AA3ED3C88E4DF29B19A517D9D5635.jpg

  Θέλετε να κάνετε γυμναστική, αλλά είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα πάρετε πίσω αμέσως τα κιλά που χάσατε, γιατί θα φάτε ξανά και οι χαμένες θερμίδες θα επιστρέψουν. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity αναιρεί την παραπάνω ιδέα και βάζει τέλος στη δικαιολογία που μπορεί να βρίσκετε για να μη γυμνάζεστε, καθώς αποδείχθηκε ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη λιγούρα για το φαγητό.

Για την έρευνα, οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έβαλαν 17 άνδρες να εναλλάσσονται σε τέσσερα γκρουπ. Στο ένα γκρουπ, οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν καθόλου, στο άλλο γυμνάζονταν με μέτρια ένταση για μισή ώρα, στο άλλο έκαναν γυμναστική με διαλείμματα για τριάντα λεπτά και στο τελευταίο γυμνάζονταν πάλι για τριάντα λεπτά με διαλείμματα αλλά με πιο έντονη άσκηση.

Παρότι όλα τα είδη άσκησης μείωσαν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωσαν αργότερα οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια ενός δοκιμαστικού γεύματος, η μεγαλύτερη διαφορά εμφανίστηκε ανάμεσα στην πιο δραστήρια άσκηση με διαλείμματα (οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 594 θερμίδες κατά μέσο όρο μετά την άσκηση) και στο γκρουπ που δεν γυμνάστηκε καθόλου (τα μέλη του οποίου κατανάλωσαν 764 θερμίδες).

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν λιγότερες θερμίδες για πάνω από 24 ώρες, ακολουθώντας πιο έντονες μορφές άσκησης, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Aaron Sim, από τη σχολή Sport Science, Exercise and Health του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιον ακριβώς λόγο η έντονη άσκηση μειώνει την όρεξη, ακόμα και για αρκετή ώρα αφότου φύγει κάποιος από το γυμναστήριο, ίσως όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά την εκγύμναση, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη.

Η έρευνα επίσης συνέδεσε την πολύ έντονη άσκηση με τα υψηλότερα επίπεδα λακτάσης και γλυκόζης του αίματος, δυο ουσίες που δημιουργούν το αίσθημα της πείνας όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Μολονότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για όλους εκείνους που ψάχνουν να βρουν τρόπους να ανακόψουν την όρεξή τους, η έρευνα είναι μικρής έκτασης και διεξήχθη μόνο σε άνδρες. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με σιγουριά κατά πόσο αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορούν να διατηρηθούν για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν βλάπτει να αυξήσετε λίγο την ένταση της άσκησής σας, ούτως ώστε να διατηρήσετε ένα καλό επίπεδο εκγύμνασης, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας και να το παρακάνετε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *