Το μητρικό γάλα των μητέρων βίγκαν περιέχει επαρκείς ποσότητες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Ζήσης Ψάλλας

Το μητρικό γάλα των μητέρων που ακολουθούν βίγκαν διατροφή περιέχει δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη από τα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ

Μια βίγκαν διατροφή δεν επηρεάζει τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β2 και της καρνιτίνης στο μητρικό γάλα, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το αναπτυσσόμενο βρέφος. Αυτά είναι τα παρουσιάστηκαν στην 55η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θηλάζουσες μητέρες που ακολουθούσαν βίγκαν διατροφή σε σύγκριση με μητέρες με παμφάγα διατροφή δεν έδειξαν καμία διαφορά στις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β2 ή της καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα, παρά το γεγονός ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ζωικά προϊόντα.

 Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Hannah Juncker εξήγησε: «Η μητρική δίαιτα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Με την άνοδο της βίγκαν διατροφής παγκοσμίως, επίσης από τις θηλάζουσες μητέρες, υπάρχουν ανησυχίες για τη διατροφική επάρκεια του γάλατός τους. […] επομένως, θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε εάν οι συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών στο γάλα είναι διαφορετικές στις θηλάζουσες γυναίκες που καταναλώνουν vegan δίαιτα».

Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι ένας σημαντικός συμπαράγοντας για ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλές βιολογικές οδούς. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια σημαντική έλλειψη βιταμίνης Β2 στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογικά προβλήματα.

Ο πρωταρχικός βιολογικός ρόλος της καρνιτίνης είναι στον ενεργειακό μεταβολισμό. Οι ελλείψεις καρνιτίνης στο βρέφος μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και σε πιθανότητα καρδιακής και εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Η πρόσληψη καρνιτίνης και οι επακόλουθες συγκεντρώσεις στο πλάσμα έχουν βρεθεί προηγουμένως χαμηλότερες σε όσους ακολουθούν δίαιτες βίγκαν παρά με παμφάγες δίαιτες, με προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ορισμένες θηλάζουσες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η επίδραση μιας μητρικής βίγκαν διατροφής σε αυτά τα δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο γάλα μπορεί να είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε προταθεί. Ενώ η μελέτη ανέφερε χαμηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης καρνιτίνης και ακετυλοκαρνιτίνης στον ορό στις μητέρες που ακολουθούσαν δίαιτα βίγκαν, δεν υπήρχε καμία διαφορά στις συγκεντρώσεις καρνιτίνης ανθρώπινου γάλακτος μεταξύ των ομάδων μελέτης.

 

Διαβάστε ακόμη...