Το μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Ζήσης Ψάλλας

Ευρήματα που αναφέρονται στο περιοδικό PLoS Medicine υποστηρίζουν την πιθανότητα ότι το λίθιο θα μπορούσε να είναι μια προληπτική θεραπεία για την άνοια και θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Το λίθιο είναι ένας σταθεροποιητής της διάθεσης που συνήθως συνταγογραφείται για καταστάσεις όπως η διπολική συναισθηματική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς που είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust μεταξύ 2005 και 2019. Οι ασθενείς ήταν όλοι άνω των 50 ετών, έλαβαν ραντεβού παρακολούθησης τουλάχιστον ενός έτους και δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί είτε με ήπια γνωστική εξασθένηση είτε με άνοια.

Από τους 29.618 ασθενείς της μελέτης, 548 ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία με λίθιο και 29.070 όχι. Η μέση ηλικία τους ήταν λίγο κάτω από τα 74 έτη και περίπου το 40% των ασθενών ήταν άνδρες. Για την ομάδα που είχε λάβει λίθιο, 53 άτομα, ή το 9,7%, διαγνώστηκαν με άνοια. Για την ομάδα που δεν είχε λάβει λίθιο, 3.244 άτομα, ή το 11,2%, διαγνώστηκαν με άνοια.

Μετά τον έλεγχο παραγόντων όπως το κάπνισμα, άλλα φάρμακα και άλλες σωματικές και ψυχικές ασθένειες, η χρήση λιθίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, τόσο για βραχυπρόθεσμους όσο και για μακροχρόνιους χρήστες. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός ασθενών που λάμβαναν λίθιο ήταν μικρός και αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να καθιερωθεί το λίθιο ως πιθανή θεραπεία για την άνοια.

Η διπολική διαταραχή δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη. «Περιμέναμε να ανακαλύψουμε ότι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, καθώς αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να χορηγηθεί λίθιο, αλλά η ανάλυσή μας πρότεινε το αντίθετο», είπαν οι ερευνητές. «Είναι πολύ νωρίς να το πούμε με βεβαιότητα, αλλά είναι πιθανό το λίθιο να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με διπολική διαταραχή».

Διαβάστε ακόμη...