Το μάσημα τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

1862C760157C6B571CF061FB807E1DC9.jpg

  Όπως όλοι γνωρίζουμε οι έφηβοι μασάνε συχνά τσίχλες. Τώρα ο δρ. Nathan Watemberg από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκε ότι οι έφηβοι, όπως και τα μικρότερα παιδιά, που μασάνε τσίχλα υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Παιδιατρική Νευρολογία και φαίνεται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών σε παιδιά και εφήβους.

Ο δρ. Nathan Watemberg δήλωσε: «Από τους 30 ασθενείς μας (από 6 ως 19 χρονών), οι 26 ανέφεραν σημαντική βελτίωση και οι 19 απαλλάχτηκαν τελείως από τους πονοκεφάλους. Επίσης, 20 από τους ασθενείς που ένιωσαν καλύτερα δέχτηκαν να ξαναξεκινήσουν τη συνήθεια του να μασάνε τσίχλα και ανέφεραν ότι τα συμπτώματα των πονοκεφάλων τους επανήλθαν».

Οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί στα παιδιά και γίνονται συχνότεροι στην εφηβεία, ειδικά στα κορίτσια. Συχνά, εκκλητικοί παράγοντες είναι το στρες, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η ζέστη, τα βιντεοπαιχνίδια, ο θόρυβος, ο ήλιος, το κάπνισμα, η παράλειψη γευμάτων και η έμμηνος ρύση. Αλλά μέχρι σήμερα υπήρχε ελάχιστη ερευνητική δουλειά σε σχέση με το μάσημα τσίχλας και τον πονοκέφαλο.

Στη Μονάδα Παιδονευρολογίας, στο Κέντρο Παιδιατρικής Ανάπτυξης και στις κοινοτικές κλινικές του Ιατρικού Κέντρου Meir ο δρ. Nathan Watemberg παρατήρησε ότι πολλοί ασθενείς, κυρίως κορίτσια, που υπέφεραν από πονοκεφάλους μάσαγαν συχνά τσίχλα. Επίσης, παρατήρησε ότι όταν σταμάταγαν αυτήν τη συνήθεια, σύμφωνα με τη συμβουλή του, ένοιωθαν κατά κανόνα πολύ καλύτερα.

Άλλες δύο έρευνες είχαν συνδέσει τους πονοκεφάλους με το μάσημα της τσίχλας, η μία είχε αποδώσει το πρόβλημα στην ασπαρτάμη που περιέχουν οι τσίχλες (ο δρ. Nathan Watemberg όμως θεωρεί ότι αυτό δεν ισχύει αφού οι τσίχλες διατηρούν τη γλυκιά τους γεύση για πολύ λίγο και δεν έχουν πολλή ασπαρτάμη και επίσης τονίζει ότι σε τέτοια περίπτωση θα μας προκαλούσαν πονοκεφάλους και άλλα προϊόντα με πολύ περισσότερη ασπαρτάμη, π.χ. τα light αναψυκτικά) και η άλλη στην υπερβολική χρήση, πίεση της μασέλας μας, άποψη με την οποία ο δρ. Nathan Watemberg τείνει να συμφωνήσει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *