Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα

Ζήσης Ψάλλας

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρκινικές αναπτύξεις εξαπλώνονται ταχύτερα στο σώμα των ποντικών όταν τα ζώα ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και ότι η άμυνά τους έναντι των ιών της γρίπης ήταν επίσης μειωμένη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει γίνει λίγη έρευνα για το πώς ακριβώς αυτό το μέταλλο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Christoph Hess, από το Τμήμα Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας και το Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να εξαλείψουν τα ανώμαλα ή μολυσμένα κύτταρα αποτελεσματικά μόνο σε ένα περιβάλλον που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο.

Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια των Τ κυττάρων που ονομάζεται LFA-1. Η πρωτεΐνη LFA-1 δρα ως σημείο σύνδεσης, που παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ κυττάρων.

"Ωστόσο, στην ανενεργή κατάσταση αυτή η θέση πρόσδεσης είναι σε λυγισμένη διαμόρφωση και επομένως δεν μπορεί να συνδεθεί αποτελεσματικά με τα μολυσμένα ή τα μη φυσιολογικά κύτταρα", εξηγεί ο Christoph Hess. "Εδώ παίζει ρόλο το μαγνήσιο. Εάν το μαγνήσιο υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες κοντά στα Τ κύτταρα, δεσμεύεται στην πρωτεΐνη LFA-1 και διασφαλίζει ότι παραμένει σε εκτεταμένη, και επομένως ενεργή, θέση".

Το γεγονός ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Τ κυττάρων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα για τις σύγχρονες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο. Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα -ιδίως τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα- για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Σε πειραματικά μοντέλα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η ανοσολογική απόκριση των Τ κυττάρων έναντι των καρκινικών κυττάρων ενισχύθηκε από την αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης του μαγνησίου στους όγκους.

"Για να επαληθεύσουμε κλινικά αυτήν την παρατήρηση, τώρα αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε τη συγκέντρωση μαγνησίου στους όγκους με στοχευμένο τρόπο", είπε ο Hess.

Η πολλά υποσχόμενη φύση αυτών των στρατηγικών αποδεικνύεται από περαιτέρω αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ερευνητική ομάδα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από προηγουμένως ολοκληρωμένες μελέτες ασθενών με καρκίνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι οι ανοσοθεραπείες ήταν λιγότερο αποτελεσματικές σε ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους.

Διαβάστε ακόμη...