Το λίθιο παρατείνει τη ζωή των πειραματόζωων

lab-656x410.jpg

Ένα κοινό ψυχοφάρμακο, το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διπολική διαταραχή, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μικρών πειραματόζωων (μυγών), όπως  έδειξαν τα πειράματα που έκαναν Βρετανοί και Γερμανοί.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του University College του Λονδίνου, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα Πάρτριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports».

Το λίθιο σε χαμηλές δόσεις παρέτεινε σημαντικά -16% κατά μέσο όρο και έως 18% το μέγιστο- τη ζωή των μυγών, αλλά σε υψηλές δόσεις αντίθετα τη συντόμευσε. Επιπλέον το λίθιο σε χαμηλή δοσολογία μείωσε το στρες στον οργανισμό των μυγών και μπλόκαρε την παραγωγή λίπους, πράγματα που -σε έναν άνθρωπο -ισοδυναμούν με καλύτερη υγεία, εκτός από μακροβιότητα.

Το επίτευγμα χαρακτηρίστηκε «ενθαρρυντικό», επειδή μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή.

Το λίθιο, όπως έχει δείξει η έως τώρα μακρά εμπειρία αξιοποίησής του στην Ψυχιατρική, σταματά τα «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, αλλά επίσης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε υψηλή δοσολογία. Ο τρόπος δράσης του στον εγκέφαλο δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί.

Στις μύγες φαίνεται να παρατείνει τη ζωή τους, μπλοκάροντας τη δράση της πρωτεΐνης GSK-3. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να κάνουν ανάλογες δοκιμές σε μεγαλύτερα πειραματόζωα (ποντίκια και μετά πιθήκους).

Ο τελικός στόχος είναι ένα αντιγηραντικό φάρμακο κατάλληλο για τους ανθρώπους, το οποίο θα μπορούσαμε να παίρνουμε στη μέση ηλικία, με την προοπτική όχι μόνο να ζήσουμε μια δεκαετία παραπάνω, αλλά επίσης τα γηρατιά μας να είναι πιο υγιή. Όμως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ένα τέτοιο χάπι από λίθιο ή κάποια άλλη ουσία απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία ή περισσότερες για να γίνει πραγματικότητα.

Το λίθιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τονωτικό, καθώς, επίσης, για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και της ημικρανίας. Στη σύγχρονη ιατρική, εκτός από τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης, δοκιμάζεται για την ενίσχυση της μνήμης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *