Το κρυφό μπόνους της ψυχοθεραπείας: πιο υγιείς καρδιές

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη 637.000 ατόμων που συμμετείχαν σε θεραπεία ομιλίας που προσέφερε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2012 και 2020, εκείνοι των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώθηκαν είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και θανάτου, βρήκαν οι ερευνητές.

«Είναι η πρώτη φορά που εδραιώνεται μια τέτοια σχέση· ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη μας δεν αποδεικνύει αιτιολογική επίδραση, δηλαδή ότι η μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου προκαλείται από την ψυχολογική θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Celine El Baou, βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Άνοιας του University College του Λονδίνου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα αυτά τα ευρήματα και οι μηχανισμοί που εμπλέκονται, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι βιολογικοί ή να συνδέονται με συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, είπε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο 1 αιτία θανάτου, με 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη. «Η μελέτη δείχνει ότι οι θεραπείες ομιλίας για την κατάθλιψη μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε ο El Baou. 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως προβλήματα ύπνου, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα και χαμηλή διάθεση. Αυτά τα ευρήματα συνδέθηκαν στη συνέχεια με τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών για την αναζήτηση καρδιακών επεισοδίων.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της ηλικίας και του οφέλους από τη θεραπεία ομιλίας. Άτομα κάτω των 60 ετών των οποίων η κατάθλιψη υποχώρησε μετά από θεραπεία ομιλίας είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 22% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ασθενείς άνω των 60 ετών είδαν μικρότερο όφελος. Ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 5% και είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άλλες αιτίες.

Ο Δρ. Scott Krakower, ψυχίατρος στο Zucker Hillside Hospital, που εξέτασε τα ευρήματα, είπε: «Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων». Κατά την άποψη του Krakower, οι καλύτερες θεραπείες για την κατάθλιψη συνδυάζουν φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία ομιλίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Διαβάστε ακόμη...