Το κουτσομπολιό χαρίζει… μακροζωία

article-0-0d6dd8d200000578-635_468x336.m

«Η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας το όργιο των φημών που ακολούθησε την «εξαφάνισή» του κι όπως αποδεικνύεται βρετανοί επιστήμονες και πρόσφατες έρευνες συμφωνούν απόλυτα μαζί του αφού λίγο πολύ ισχυρίζονται πως το «κοινωνικό σχόλιο» , ήτοι το κουτσομπολιό, όχι απλά κάνει καλό στην υγεία αλλά συμβάλλει μέχρι και στην μακροζωία.

Καταρρίπτοντας τα δεδομένα, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε νέα έρευνα τους ισχυρίζονται πως το κουτσομπολιό λειτουργεί ως κοινωνικό δίκτυο και προσφέρει χαρά και ζωντάνια ενώ βοηθά στην ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης αφού όταν ο άλλος μας εμπιστεύεται το μυστικό κάποιου τρίτου αυτομάτως φαντάζει αξιόπιστος στα μάτια μας. Κάπως έτσι διαμορφώνει φιλικούς δεσμούς, γίνεται μέσο ανταλλαγής σημαντικών πληροφοριών και συμβάλλει στη ζωτική επικοινωνία.

Ο κοινωνικός σχολιασμός ή αλλιώς η «θεωρία του κουτσομπολιού» όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, δεν είναι τίποτε άλλο από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και την ενημέρωσή μας για τον κοινωνικό κόσμο που μας περιβάλλει γι’ αυτό και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων που μας κρατά ζωντανούς, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Robin Dunbar, το κουτσομπολιό θα μπορούσε να μας αποτρέψει ακόμη και από το να πεθάνουμε λέγοντας πως είναι «το πιο σημαντικό πράγμα που μας κρατά ζωντανούς». Μιλώντας στην Telegraph, o Δρ. Dunbar προσέθεσε ακόμα πως «αυτό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση από οτιδήποτε, πέρα από τη διακοπή του καπνίσματος. Το κοινωνικό μας δίκτυο έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πώς να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα. Η εξέλιξη της γλώσσας μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα, να παραμένουμε ενημερωμένοι και να λέμε ιστορίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνική συνοχή».

Βέβαια δεν είναι η πρώτη μελέτη που στρέφεται υπέρ της διάχυσης της κοινωνικής πληροφορίας αφού και το 2014 ολλανδοί αυτή τη φορά ερευνητές ανακάλυψαν πως συζητώντας για άλλους ανθρώπους, είτε θετικά είτε αρνητικά, κάνουμε καλό στην ψυχολογία μας, αρκεί να αντιμετωπίζουμε το κουτσομπολιό με κριτική ματιά.

Το φαινόμενο κουτσομπολιό σημειώνεται πρώτη φορά το 18ο αιώνα ενώ ως πρώτοι κουτσομπόληδες καταγράφονται από την ιστορία οι δημοσιογράφοι… Έκτοτε και καθώς εξελισσόταν η γλώσσα, το κουτσομπολιό βοήθησε τους ανθρώπους να αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας. Άλλωστε όπως είχε πει κι ο Όσκαρ Ουάιλντ «το χειρότερο πράγμα από το να σε κουτσομπολεύουν είναι το να μη σε κουτσομπολεύουν»…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *