Το κόκκινο κρέας είναι αιτία για διαβήτη

6229F2DA50B34BD16269F5AF96533034.jpg

  Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA,τρώγοντας περισσότερο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ερωτηματολόγια σχετικά με τα είδη των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνονταν, για μία περίοδο είκοσι ετών. Σε γενικές γραμμές, η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν συγκεκριμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, εκείνοι που το αύξησαν κατά περισσότερο από μισή μερίδα την ημέρα για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν αύξηση κατά 48% στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές ήταν ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος και η συνολική ποιότητα διατροφής.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να δείξει ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της ζάχαρης και των υδατανθράκων στη διατροφή μας που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό σάκχαρο και διαβήτη τύπου ΙΙ. Χρειάζεται προσοχή και στο είδος του κρέατος που καταναλώνουμε.

Μια καλή αρχή λοιπόν για να προλάβουμε το πρόβλημα είναι να μειώσουμε το κόκκινο κρέας σε όχι πάνω από δύο φορές το μήνα και αντί αυτού να αυξήσουμε την κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, καθώς επίσης και το ψάρι.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *