Το κοιλιακό λίπος σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια στο αίμα

Η μεταγευματική ινσουλιναιμία, η τριγλυκεριδαιμία και τα μέτρα φλεγμονής πιστεύεται ότι συνδέονται στενότερα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από τις μετρήσεις νηστείας. Αν και η υπέρταση σχετίζεται με αλλοιωμένο μεταβολισμό νηστείας, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό διαφέρουν οι μεταγευματικές λιπαιμικές και φλεγμονώδεις μεταβολικές αποκρίσεις μεταξύ υπερτασικών και φυσιολογικών ατόμων.

Τώρα, μια μελέτη βρήκε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εργάζονται σκληρότερα για να εκκαθαρίσουν τα λίπη από το αίμα μετά τα γεύματα και επίσης έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients από ερευνητές από το King's College του Λονδίνου, εντόπισε ότι αυτή η σύνδεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σπλαχνικό λίπος -το λίπος που τυλίγεται γύρω από τα όργανά σας στην κοιλιά. Αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση του λίπους στην κοιλιά θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση της απόκρισης του σώματος στο φαγητό σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το σπλαχνικό λίπος είναι όντως υπεύθυνο για ένα σημαντικό ποσοστό της διαφοράς που βλέπουμε στα επίπεδα λίπους του αίματος και ινσουλίνης μεταξύ αυτών των δύο ομάδων μετά τα γεύματα», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Panayiotis Louca.

Η μελέτη ήταν μέρος της συνεχιζόμενης ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης PREDICT, όπου σε 1.000 συμμετέχοντες μετρήθηκαν οι αντιδράσεις του σώματός τους στο φαγητό σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπών στο αίμα, ινσουλίνης και φλεγμονής από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Επίσης έχουν υψηλότερα λίπη στο αίμα μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, ήταν η πρώτη που διερεύνησε και συνέκρινε τις αποκρίσεις μεταξύ των δύο ομάδων μετά από ένα διατροφικά ισορροπημένο γεύμα.

Η ανώτερη συγγραφέας Cristina Menni, από το School of Life Course & Population Sciences και ερευνήτρια του TwinsUK, είπε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που πέρασαν μια ολόκληρη μέρα στην κλινική και στη συνέχεια δύο εβδομάδες καταγράφοντας σχολαστικά τα γεύματά τους και συλλέγοντας δείγματα αίματος στο σπίτι».

Διαβάστε ακόμη...