Το κατάλληλο timing για μυϊκή αποκατάσταση μετά από δυναμική προπόνηση – Τι να προσέξετε

Είναι αλήθεια πως η γυμναστική καταπονεί το σώμα, ακόμη κι αν συνοδεύεται από πολυάριθμα οφέλη για τη σωματική υγεία και τη διάθεση. Το πιάσιμο δε είναι εντονότερο μια συγκεκριμένη ημέρα μετά την προπόνηση ενώ ακόμα και αν καταναλώσουμε τρόφιμα που επιταχύνουν τη μυϊκή αποκατάσταση, είναι πολύ πιθανό να μη θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Είναι όμως αυτή η λύση -ιδίως αν έχουμε «στην τσέπη» την κοπάνα από το γυμναστήριο;

Ένα από τα σημάδια ότι πράγματι ήρθε η στιγμή για μια ημέρα ξεκούρασης και αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Luke Zocchi, κύριο trainer της εφαρμογής fitness του ηθοποιού Chris Hemsworth, «είναι όταν αρχίζετε να μην αποδίδετε στις προπονήσεις σας. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αρχίζετε να έχετε μικροτραυματισμούς, είναι το σώμα σας που σας λέει ότι χρειάζεται ξεκούραση».

Ως προς το χρονικό παράθυρο μεταξύ δύο έντονων προπονήσεων, ο Zocchi εξηγεί ότι δεν υπάρχει αντικειμενικό μέτρο αλλά διαμορφώνεται με βάση το πώς αισθάνεται ο καθένας με το σώμα του. «Το πόσο καιρό προπονείστε σχετίζεται άμεσα με αυτό. Εάν είστε νέος στην προπόνηση, μπορεί να χρειάζεστε μερικές ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων. Εάν προπονείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είστε συνηθισμένοι στις έντονες προπονήσεις. Αν τηρείτε τις σωστές οδηγίες και επιτρέπετε τη σωστή ανάκαμψη, θα μπορούσατε να προπονείστε καθημερινά. Εγώ θα άκουγα το σώμα μου και θα το χρησιμοποιούσα ως οδηγό για το πώς πρέπει να προπονηθώ».

Διαβάστε ακόμη...