Το κατάλληλο timing για μυϊκή αποκατάσταση μετά από δυναμική προπόνηση – Τι να προσέξετε

Είναι αλήθεια πως η γυμναστική καταπονεί το σώμα, ακόμη κι αν συνοδεύεται από πολυάριθμα οφέλη για τη σωματική υγεία και τη διάθεση. Το πιάσιμο δε είναι εντονότερο μια συγκεκριμένη ημέρα μετά την προπόνηση ενώ ακόμα και αν καταναλώσουμε τρόφιμα που επιταχύνουν τη μυϊκή αποκατάσταση, είναι πολύ πιθανό να μη θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Είναι όμως αυτή η λύση -ιδίως αν έχουμε «στην τσέπη» την κοπάνα από το γυμναστήριο;

Ένα από τα σημάδια ότι πράγματι ήρθε η στιγμή για μια ημέρα ξεκούρασης και αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Luke Zocchi, κύριο trainer της εφαρμογής fitness του ηθοποιού Chris Hemsworth, «είναι όταν αρχίζετε να μην αποδίδετε στις προπονήσεις σας. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αρχίζετε να έχετε μικροτραυματισμούς, είναι το σώμα σας που σας λέει ότι χρειάζεται ξεκούραση».

Ως προς το χρονικό παράθυρο μεταξύ δύο έντονων προπονήσεων, ο Zocchi εξηγεί ότι δεν υπάρχει αντικειμενικό μέτρο αλλά διαμορφώνεται με βάση το πώς αισθάνεται ο καθένας με το σώμα του. «Το πόσο καιρό προπονείστε σχετίζεται άμεσα με αυτό. Εάν είστε νέος στην προπόνηση, μπορεί να χρειάζεστε μερικές ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων. Εάν προπονείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είστε συνηθισμένοι στις έντονες προπονήσεις. Αν τηρείτε τις σωστές οδηγίες και επιτρέπετε τη σωστή ανάκαμψη, θα μπορούσατε να προπονείστε καθημερινά. Εγώ θα άκουγα το σώμα μου και θα το χρησιμοποιούσα ως οδηγό για το πώς πρέπει να προπονηθώ».

Ενεργητική αποκατάσταση

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ανάκαμψης αλλά καθένας μπορεί να την προσαρμόζει στις ανάγκες και δυνατότητές του. Εάν θέλετε ενεργητική αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη προπόνηση, μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο, εξηγεί ο ειδικός, ακόμα και αν πρόκειται για μια 20λεπτη βόλτα στη γειτονιά. Το μόνο σημείο προσοχής είναι να υπάρχει σωματική δραστηριότητα χωρίς καταπόνηση.

Επικεντρωθείτε στις διατάσεις

Οι διατάσεις, πέρα από κίνηση-κλειδί για καλή υγεία, είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους ανάκαμψης. Αν και μπορεί να γίνονται σε όλο το σώμα, είναι σημαντικό να επικεντρώνονται στις περιοχές που δουλέψατε περισσότερο στην προπόνηση. Ιμάντες τέντωσης, μαλάξεις (μασάζ) στην περιοχή που πονά, ρολό αφρού ή μπάλες είναι κάποια από τα είδη εξοπλισμού που συστήνει ο Zocchi.

Πότε λοιπόν χρειάζεται ένα διάλειμμα

Η αποκατάσταση δεν γίνεται μόνο τις ημέρες που δεν γυμναζόμαστε, επισημαίνει ο Zocchi. «Η αποκατάσταση αρχίζει ουσιαστικά με το τέλος της προπόνησης. Το τι τρώτε μετά, αν είστε ενυδατωμένοι, πώς κοιμάστε, όλα παίζουν ρόλο στο πώς θα ανακάμψετε από την προπόνησή σας» εξηγεί και προτείνει διατάσεις και ξεκούραση. «Το να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας και να κατευνάσετε το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, θα βάλει το σώμα σε λειτουργία ανάκαμψης πιο γρήγορα. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο, έστω και λίγα λεπτά, για να ηρεμήσετε μετά από μια προπόνηση» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη...