Το κατακόκκινο αντικαρκινικό λαχανικό που δυναμώνει τη μνήμη και καταπολεμά τον πόνο

Πόσα τρόφιμα έχουν το πλεονέκτημα να είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά σε όλες τους τις μορφές; Σίγουρα όχι πολλά. Ευτυχώς, όμως, η πιπεριά ανήκει σ’ εκείνες τις τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε όπως προτιμάτε -ωμή σε σαλάτες, βραστή ή ψητή ως φαγητό- και να λάβετε όλα τα πολύτιμα οφέλη τους.

Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, η διαιτολόγος Lara Whitson από την Cleveland Clinic ξεκινά απαριθμώντας τα «δώρα» που χαρίζει στον οργανισμό η κόκκινη πιπεριά, ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και παράλληλα φτωχό σε ανθυγιεινά λίπη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς έχει 46 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Ε, C, B6, καλίου και φυλλικού οξέος.

Αυτές οι σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών καθιστούν την κόκκινη πιπεριά ένα εξαιρετικά ωφέλιμο τρόφιμο για την υγεία. Μεταξύ άλλων:

Προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα στοιχείο στο οποίο μάλιστα οφείλουν το πορφυρό χρώμα τους. Αυτές οι χρωστικές ουσίες λειτουργούν προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αφού, σύμφωνα με έρευνες, επιβραδύνουν τα προβλήματα μνήμης και γνωστικής εξασθένησης, που εμφανίζονται με τη γήρανση.

«Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ανθοκυανίνες συνδέεται με καλύτερη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες», σημειώνει η δρ. Whitson. «Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αποφύγετε τη γνωστική εξασθένηση, αλλά η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

Ο χόνδρος είναι ένας ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών, εμποδίζοντας τη μεταξύ τους τριβή. Η οστεοαρθρίτιδα, ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και διάσπασης του χόνδρου. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα εξαιτίας της φυσιολογικής φθοράς. Θρεπτικά συστατικά, όπως ορισμένα από αυτά που περιέχονται στις κόκκινες πιπεριές, θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο των αρθρώσεων.

«Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία επουλώνει και αναζωογονεί τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου», εξηγεί η δρ. Whitson. «Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα στα γόνατα. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας».

Διασφαλίζει την υγεία του παχέος εντέρου

Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, ωστόσο πολλοί δεν εξασφαλίζουν αυτή την ποσότητα μέσω της διατροφής τους. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων τη διευκόλυνση της κένωσης του παχέος εντέρου.

«Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν εξαιρετική ποσότητα φυτικών ινών», σημειώνει η δρ. Whitson. «Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει β-κρυπτοξανθίνη, μια ένωση που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τρόφιμα πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

«Η β-κρυπτοξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο», λέει η δρ. Whitson. «Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζουν συνολικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου».

Οι πιπεριές είναι υπέροχες σε κάθε χρώμα

Παρ’ όλο που το χρώμα της κόκκινης πιπεριάς τής χαρίζει ορισμένα μοναδικά πλεονεκτήματα, όλες οι πιπεριές είναι καλές για την υγεία. «Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικού χρώματος καθημερινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε», επισημαίνει η δρ. Whitson. «Αν το πιάτο σας είναι γεμάτο χρώμα, είστε στο σωστό δρόμο».

Διαβάστε ακόμη...