Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο σε 270.000 ανθρώπους ετησίως

 
Περίπου σε 270.000 ανθρώπους, γίνεται κάθε χρόνο διάγνωση κάποιου τύπου καρκίνου, που προκαλείται από το κάπνισμα αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.


Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει σημαντική «συμβολή» σε μια ποικιλία τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, δήλωσε ο Αντόνιο Αγκούντο επικεφαλής εισηγητής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι η “συμβολή” του καπνού στον καρκίνο είναι σημαντική, και ότι, παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος στις Ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνο3 εμφάνισης καρκίνου λόγω τσιγάρου, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, και παραμένει προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», δήλωσε ο Αγκούντο που είναι ερευνητής στο L’Hospitalet de Llobregat της Ισπανίας στο τμήμα Ογκολογίας.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μελέτης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC), συγκέντρωσε πληροφορίες για πάνω από 440.000 κατοίκους από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική ομάδα τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Journal of Clinical Oncology, άρχισε να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στην μελέτη, από το 1992 έως και το 2000. Κανένας έως τότε δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μετά από κατά μέσο όρο 8 χρόνια παρακολούθησης, η ομάδα βρήκε ότι 14.563 άνθρωποι που είχαν εκτεθεί στον καπνό, ανέπτυξαν ένα τύπο καρκίνου ο οποίος προκαλείται πλήρως ή εν μέρει από το κάπνισμα. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν μαθηματικά ισοδύναμο με 270 διαγνώσεις σε κάθε 100.000 άτομα.

Σε σχεδόν 4.500 άτομα διαγνώσθηκε καρκίνος του παχέος εντέρου, σε περίπου 3.000 καρκίνος του πνεύμονα και σε 1.850 καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη μελέτη, ήταν ο καρκίνος του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, των νεφρών, του παγκρέατος και μια μορφή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη για ορισμένους τύπους καρκίνων, όπως του πνεύμονα και του λάρυγγα, η συντριπτική πλειοψηφία – πάνω από το 80% – προκλήθηκε από το κάπνισμα. Μικρότερο ήταν το ποσοστό για τον καρκίνο στα νεφρά 8% και στο πάγκρεας 13%

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πραμπχάτ Τζα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι συνεπή με τις εκτιμήσεις του αριθμού θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι στις πλούσιες χώρες, όπως αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο που προκαλεί το κάπνισμα, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα ποσοστά καρκίνου στην Κίνα και την Ινδία αυξάνονται.

«Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η μελέτη θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό του καπνίσματος», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *